EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватска замразява цените на 30 храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватска замразява цените на 30 храни

mail11:45 | 18.09.2023прегледи 671 коментарикоментари 0


Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович представи на заседание на правителството нов пакет от мерки срещу инфлацията и в помощ на гражданите и предприемачите, съобщи хърватският сайт „Индекс“. Предвидените мерки включват замразяване на цените на 30 продукта.

„Търговските вериги се съгласиха в разговори с правителството да намалят цените на определени продукти и аз съм сигурен, че част от тях ще се върнат на равнището от края на миналата година. Очаквам от тях сътрудничество“, посочи Пленкович и допълни, че правителството е постигнало договорености и с банките за увеличение на лихвите по депозитите.

Това е петият пакет от мерки срещу инфлацията, който правителството представя от началото на годината, когато страната официално стана част от еврозоната. Той ще влезе в сила през октомври.

Цените на 30 основни продукта ще бъдат трайно намалени. Те включват продукти като слънчогледово олио, прясно мляко, брашно, захар, определени месни и млечни продукти, ориз, яйца, някои зеленчуци и плодове, шоколад и продукти за бита.

Мерките, въведени до този момент от правителството, възлизат на 551 милиона евро, а пакетът от мерки предвижда влагане на 464 милиона евро в забавянето на инфлацията. Допълнителни 1,2 милиарда ще бъдат вложени в зеления преход и енергийната ефективност на страната.

„Този пакет преди всичко има за цел да задържи по-ниски цените на електрическата енергия за гражданите, институциите и предприемачите. Това е послание за икономическа стабилност“, каза Пленкович.

Премиерът отбеляза, че цената на електроенергията за домакинствата ще остане същата, но прагът за половин година се вдига от 2500 на 3000 киловатчаса. Това означава, че цената на киловатчас до 3000 ще бъде 0,059 евро, а над 3000 – 0,088 евро за киловатчас.

„Загреб е най-евтината столица след Будапеща, не защото това не е търговската цена, а защото правителството го субсидира. Ако не бяха нашите мерки, всички биха усетили кризата“, подчерта той.

Пленкович посочи, че пакетът съдържа и мерки, предназначени специално за пенсионерите и семействата. Пенсионерите, които получават пенсия до 700 евро, ще получат еднократна подкрепа в размер на 160 евро. Този път са обхванати и работещите пенсионери. Всички пенсионери, получаващи пенсия в размер на до 700 евро имат право на еднократна помощ.

За семействата, които получават детски добавки, е предвидена еднократна финансова подкрепа в размер на 50 евро на дете и до 300 евро за многодетни семейства по случай първия учебен ден. Еднократна финансова подкрепа в размер на 150 евро на човек ще получат и инвалидите, а по 100 евро на човек са предвидени и за безработните.

Мерките, представени от хърватския премиер, включват и подкрепа за облекчаване на последиците от природни бедствия, от африканската чума по свинете и подкрепа за производителите и преработвателите на стоки.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg