EUR 1.9558
USD 1.7805
CHF 2.0314
GBP 2.2604
CNY 2.4980
you tube
mobile version

Хърватия:Предприемачите искат 5% ДДС за храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия:Предприемачите искат 5% ДДС за храни

mail16:45 | 26.05.2023прегледи 1257 коментарикоментари 0


Сдружения в Хърватия призовават за единна ставка от 5 процента на ДДС върху храните и хранителните продукти, предаде агенция Хина.

Сдружения на предприемачи, млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия се обединиха в мнението, че високите ставки на ДДС върху хранителните продукти се отразяват неблагоприятно върху дейността на множество производители от млечната и месната промишленост и значително застрашават тяхната конкурентоспособност на вътрешния и външния пазар. 

В съобщение за пресата, което сдруженията публикуваха,те припомнят, че от 1 април 2022 г. ДДС върху маслото и прясното месо и рибата е намален на пет процента от съответно 25 процента и 13 процента, но ДДС върху млякото, увеличен през 2013 г. от нула на пет процента, остава същият.

За съжаление, намалението на ДДС не включва продукти като ферментирали млечни продукти, сирене за мазане, месни продукти, колбаси, шунки и др., които все още се облагат с 25 процента ДДС, както и замразеното месо и риба, посочват асоциациите. Те смятат, че като пренебрегва тези категории, правителството застрашава бизнеса на производителите от млечната и месната промишленост, предимно малките.

Този ход е довел до пълен дисбаланс в конкурентоспособността на местните и вносните продукти, тъй като Хърватия не е приведена в съответствие с практиките на други европейски държави, където ДДС върху храните варира от нула до десет процента, поради което продажбите на вносни млечни и месни продукти процъфтяват, се казва в прессъобщението, като се отбелязва, че в Полша например, местното производство е защитено с нулева ставка на ДДС върху храните.

Сдруженията смятат, че влизането на Хърватия в Шенген представлява подходящ момент за намаляване на ДДС върху млечните и месните продукти и че подобна стъпка ще допринесе за възстановяването на националната икономика.

"Имаме най-високия ДДС върху храните в ЕС. Крайно време е да въведем единна ставка от пет процента, ако искаме да имаме конкурентни производители на храни", заяви председателят на сдружението "Гласът на предприемачите" Хървое Буяс и добави, че ставката от 5 процента за хранителните продукти трябва да бъде въведена възможно най-скоро.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg