EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Хърватия: Хлябът може да стигне 2 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия: Хлябът може да стигне 2 евро

mail13:30 | 28.03.2022прегледи 954 коментарикоментари 0


Заради растежа на цените на пшеницата обикновеният бял хляб в Хърватия може да достигне цена от 15 куни (около 2 евро), съобщават хърватски медии, като цитират Нада Баришич, директор на зърнената компания „Житозайедница“.

Ако не се стабилизира енергийният пазар, заради който отчитаме невиждано високи цени на пшеницата тези дни, обикновеният бял хляб в Хърватия може да достигне безпрецедентната цена от 15 куни, потвърди Баришич пред хърватското издание „Ютарни лист“.

Тя каза още, че пекарите са доста притеснени, тъй като цената на пшеницата е рекордна и се променя толкова бързо, че договорите с доставчиците се подписват за максимум един месец, тъй като никой не може и не желае да гарантира, че цените няма да се променят.

Както може да се види килограм брашно в магазините вече е 10 куни, което най-добре показва състоянието на пазара, каза още Баришич. Потребителските цени в Хърватия през февруари отчетоха растеж от 6,3 процента на годишна основа.

Хърватският парламент гласува изменения в закона за ДДС с цел да намали увеличението на цените за гражданите и фирмите, съобщава хърватската телевизия.

Измененията предвиждат намаляване на ДДС от 25 и от 13 на сто на пет процента за детски храни, олио, масло, маргарин, живи животни, прясно месо и колбаси, риба, раци, плодове, зеленчуци, яйца,  семена и разсад, торове и пестициди, храна за животни, както и на билетите за концерти, спортни и културни събития.

Разширява се и прилагането на намаления ДДС от 13 процента за доставките на природен газ, дърва за огрев, пелети, брикети. Въвежда се  пет процента ДДС върху доставките на природен газ от 1 април тази година до 31 март догодина. Смята се, че данъчните облекчения чрез системата на ДДС ще възлязат на 2,1 милиарда куни /278 024 181 евро/.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg