EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Хърватия строи мост, заобикалящ Босна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия строи мост, заобикалящ Босна

mail14:01 | 02.08.2018прегледи 1129 коментарикоментари 0


В Хърватия започва строителството на моста Пелешац, предизвикал съпротива в Босна и Херцеговина, която настоява строителството да бъде спряно, докато не се определи морската гранична линия между двете страни и не се гарантира на Босна и Херцеговина излаз към открито море, предаде агенция Хина.

Представители на предприятие Хърватски пътища ще предадат проектната документация за моста на китайската компания Чайна роуд енд бридж корпорейшън, която е главен изпълнител на проекта.

Плановете за строителство на моста бяха посрещнати с ожесточена съпротива в Сараево. Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море с ширина 8 километра в района на полуостров Пелешац, но крайбрежните води принадлежат на Хърватия. През територията на Босна и Херцеговина минава автомагистрала Е65, свързваща основната част на Хърватия с южната част, където се намира голямото пристанище Дубровник. С построяването на моста Босна и Херцеговина ще изгуби средства от транзита през босненска територия. 

Хина отбелязва, че започването на строителството на моста Пелешац се използва в предизборната кампания в Босна и Херцеговина, главно от опозиционните партии срещу управляващата Партия на демократичното действие, от която са председателят на председателството /президентството/ Бакир Изетбегович и премиерът Денис Звиздич. Лидерът на опозиционния Демократичен фронт Желко Комшич, който е кандидат за член на председателството, обвини властите в "предателство и застрашаване на териториалната цялост", заради "отстъпчивостта към Хърватия" във връзка с проекта за моста Пелешац.

Общата стойност на проекта надхвърля 526 милиона евро. Европейският съюз участва в проекта с 357 милиона евро. 

Мостът ще бъде дълъг 2440 метра и ще представлява конструкция от бетон и стомана, устойчива на земни трусове и силни ветрове.


Тагове: Хърватия, мост
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg