EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Хърватия с по-кратка работна седмица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия с по-кратка работна седмица

mail08:04 | 01.07.2020прегледи 1503 коментарикоментари 0


Хърватското правителство ще финансира по-кратка работна седмица в компаниите, чиито оборот по време на епидемията от новия коронавирус е намалял най-малко с 20% спрямо същия месец на миналата година. Това съобщи премиерът Андрей Пленкович, цитиран от Ройтерс и БТА.

Целта е да бъдат спасени работни места в компании, в които извънредните обстоятелства намалиха обема на работа. Подкрепата на правителството ще възлиза на 2000 куни ($297,48) месечно на служител, заяви на пресконференция хърватският премиер.

Планира се мярката да бъде в сила от 1 юни до 31 декември 2020 г. за компании, които са намалили работното време заради спад на дейността в резултат на пандемията.

Пленкович допълни, но без да представи повече подробности, че компании от преработвателния сектор ще могат да получат подкрепа, дори ако приходите им са намалели с по-малко от 20%.

Хърватското правителство от март е похарчило около 8 млрд. куни за спасяването на работни места в компании, засегнати от пандемията. Тези мерки включваха предимно опрощаване на данъчни задължения, отсрочване на плащания и подкрепа за изплащане на заплати в затруднени фирми, отбелязва Ройтерс.

Новата мярка за съкратена работна седмица се очаква да струва на правителството около 3 милиарда куни. Хърватия очаква тази година бюджетен дефицит от 6,8 процента от брутния вътрешен продукт.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg