EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватия планира 67 години пенсионна възраст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия планира 67 години пенсионна възраст

mail17:40 | 23.10.2018прегледи 1446 коментарикоментари 0


Няколко хиляди души протестираха в хърватската столица Загреб срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст на 67 години и да намали пенсиите на тези, които се пенсионират по-рано, съобщава Ройтерс. Правителството поиска от парламента да гласува законодателство, с което досегашната пенсионна възраст от 65 години ще бъде увеличена след 2033 година, като аргументира реформата с необходимостта пенсионната система да бъде направена устойчива. Законопроектът предвижда също пенсиите на хората, които се пенсионират преди навършване на определената възраст, да получават намалени пенсии с около 4% за всяка година.Работещи в металургичната промишленост, медицински сестри и представители на други професии протестират, като заявяват, че не са в състояние да работят до 67-годишна възраст.

Лидери на синдикатите, които организират протеста, казват, че новият закон би засегнал особено силно по-възрастните работници, които често са под натиск да се пенсионират по-рано по здравословни причини или поради желанието на работодателите да се освободят от по-възрастния персонал. Те също посочват, че хърватите имат по-ниска средна продължителност на живота, отколкото в много други страни от ЕС. Синдикатите имат намерение да започнат кампания за национален референдум по пенсионната реформа, ако правителството отхвърли исканията им да се откаже от намеренията си. За да бъде свикан референдум, инициаторите му трябва да съберат подписи от 10% от избирателите, тоест от около 375 хиляди души.

Икономически анализатори твърдят, че Хърватия не може да постигне дългосрочна устойчивост на пенсионната си система, без да увеличи пенсионната възраст.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg