EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Христо Друмев: Научих от новините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Христо Друмев: Научих от новините

mail16:00 | 04.05.2011прегледи 1641 коментарикоментари 0


Може би, докато встъпи в длъжност новото ръководство на НДК ще трябва все още аз да съм там. Не съм бил предварително уведомен за това, че ще има нов борд на директорите на НДК. Това каза за БГНЕС вече бившият директор на НДК Христо Друмев.
Минути преди това приключи пресконференцията, на която той заедно с няколко чужди посланици и културни мениджъри представи амбициозната програма на 16-ия Салон на изкуствата, който е и в чест на 30 годишнината на Двореца. Там нито за секунда нямаше знак за това какво се решава в момента в Министерски съвет. Но сякаш, като че ли имаше предчувствие Друмев каза, че продължават апетитите за приватизацията на НДК. Той заяви, че за първи път чува, че ще бъде отстранен. "Научих от новините. Нямам коментар. Това, което мога да кажа е, че действително тази година НДК навършва 30 години и досега има един статут, който е доста остарял. На въпрос кога е започнал одитът в НДК, Друмев отговори, че няма одит в НДК. "Не знам за какво говори вицепремиерът Дянков. При нас има нещо, което е правено поне два или три пъти досега периодично преди няколко години – това е така нареченият бивш Държавен и финансов контрол, което сега се нарича Държавна финансова инспекция", каза Друмев. За това, че е имало в НДК злоупотреби и не е ясен размерът им, Друмев каза, че това са прибързани изявления и ще трябва вицепремиерът Дянков да обясни какво основание има, за да каже подобно нещо. "Лично аз, много добре работим с този одитор, той е един. От около два дена има втори. Има си заповед на министъра на финансите. Одиторът ни задава въпроси и всички документации, които той желае да прегледа са му предоставени. Абсолютно никакви проблеми нямаме с одита. Какви ще бъдат резултатите, ще видим каква оценка биха дали одиторите", заяви още Друмев.
"Както е известно на всички НДК беше както всички театри, оркестри, опери на частична или пълна издръжка на държавния бюджет. От 1 април 1991 година ние бяхме отстранени от държавния бюджет и се издържахме изцяло от нашите собствени приходи, което ни е създавало много трудности", поясни Друмев.
Във връзка с това, че министърът на културата Вежди Рашидов е казал, че ведомството не е получавало постъпления от НДК, Друмев заяви: "Разбира се, че това го потвърждавам. Това е странното, защото по цялото земно кълбо няма нито един културен център, който да не получава издръжка било от държавния бюджет, където се намира. Ние сме принудени по най-борческия начин да намерим пари откъдето и да е, за да се самоиздържа НДК. Тези промени означават, че държавата ще започне най-сетне да осигурява поне 1 млн. или 800 000 лева месечно". Друмев заяви, че за издръжката на НДК са необходими 10 милиона, като се има предвид, че само за електричество се заплаща около 2 млн. и всякакви други разходи. Прочел съм имената, каза Друмев за новия състав на НДК. "Нито един не познавам от тях. Като дойдат ще се постараем колкото се може по-добре да ги информираме и подготвим", уточни бившият директор на НДК. Не знам как те ще работят с творческите съюзи и дали изобщо са им познати. "Доброто е ако наистина бъларската държава стане майка, а не мащеха на НДК", подчерта Друмев и допълни, че се разделя с НДК с носталгични чувства и с чувството, че си е свършил великолепно работата в продължение на почти на 25 години.


 


Тагове: Друмев, НДК
Още по темата:
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg