EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хотелиерският бизнес за H2 на 2020 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хотелиерският бизнес за H2 на 2020 г.

mail06:31 | 14.05.2021прегледи 887 коментарикоментари 0


В края на 2020 хотелиерският бизнес обеляза 58% спад на приходите от нощувки и над 50% отлив  на туристи на годишна база. Максимална заетост беше постигната през летния сезон, макар и на  половина от предходната година, а средният процент за второто полугодие на 2020 е малко над  25%. 

Броят на леглата в хотелите е намалял с 18% по време на ковид кризата, което основно се дължи на  факта, че голяма част от тях останаха затворени по време на пандемията или изцяло прекратиха дейността си поради невъзможност да покриват разходите си. 

Туристическият микс също беше различен, тъй като международните пътувания нямаляха заради  множеството отменени полети и затрудненото преминаване през граница със задължителни  тестове за COVID-19 или карантина. Това принуди много българи, които обичайно почиват в  чужбина, да изберат български курорти и хотели, и в същото време възпрепятства повече от 70% от чужденците, пътували по бизнес или удоволствие до България през 2019, да се върнат и през 2020.  В следствие, нощувките на чуждестранни граждани са намалели шест пъти повече от тези,  направени от български граждани. 

Броят на българските туристи през втората половина на 2020 се е увеличил, което оказва  значително влияние при хотелите от висок клас. Въпреки че в този клас хотели нощувките през  август и септември са се увеличили с 68% и 52%, това не може да компенсира отлива на туристи на  годишна база спрямо 2019. Всички останали категории хотели отбелязват спадове в броя на  нощувките и приходите си през целия период на второто полугодие. 

Регионът, който предоставя най-много легла в места за настаняване на територията на страната е  Южното черноморие, като там също е отчетен и най-висок процент заетост - 37%, което е 1.5 пъти  над средната на полугодието. Въпреки това среднодневната цена на стая (Average daily rate), както  и приходите, генерирани от стая (RevPAR), са по-ниски от тези, отчетени при Северното  Черноморие. На север 60% от гостите в хотелите са били чужденци, като близо 75% от тях са  отсядали във висок клас места за настаняване. На Южното черноморие са преобладавали  българските граждани, при които по-малко от половината са почивали в 4 и 5-звездни хотели. Това  обяснява несъответстието между заетостта и генерираните приходи от стая в двата региона. 

В София средната цена на стая е най-висока за страната, но пък заетостта е относително ниска, което  съответно означава по-ниски приходи. Това се дължи основно на факта, че по време на пандемията  много семинари, конференции, обучения и бизнес срещи се провеждаха дигитално, или бяха  отменени, което доведе до голям спад в деловите пътувания към страната и по-конкретно към  столицата.  

През 2020 два 5-звездни хотела смениха собствениците си – Holiday Inn и Sofia Hotel Balkan, а други  два луксозни хотела отвориха врати в София – Grand Hotel Millenium и Hyatt Regency. С тях хотелският фонд в столицата е нараства с 583 стаи или повече от 1,200 легла. През 2021 се очаква  френската група Accor да открие още един 5-звезден хотел под името MGallery в София, като през  2020 откри такъв със същия бранд и клас в Пловдив.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg