EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хамсията - доходно перо в износа на Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хамсията - доходно перо в износа на Турция

mail10:07 | 17.10.2023прегледи 563 коментарикоментари 0


Случи ли ви се през тези дни да посетите Истанбул или който и да е град в Турция, сигурно ще ви направят впечатление многото отрупани с прясна риба сергии, както и опашките от клиенти пред тях.

На 1 септември бе дадено началото на новия риболовен сезон, който ще приключи през април 2024 г. През останалите месеци уловът на риба е забранен заради популацията на рибните видове. 

Оправдаха се очакванията на специалистите, че през този сезон ще има богат улов на хамсия (аншоа). Характерната за турската рибовъдна индустрия дребна риба се въди главно в Мраморно море край Истанбул и в Турското Черноморие.

Представител на отдела за рибовъдство към Истанбулската голяма община Хамди Арпа заяви, че към момента хамсията представлява 70 на сто от улова на риба в Мраморно море.

“През миналия сезон в Мраморно море имаше много паламуд, но тази година хамсията преобладава и няма изгледи за богат улов на паламуд”, заяви той на пресконференция.

След откриването на новия риболовен сезон, само за седмица в Мраморно море са били уловени близо 748 тона хамсия, докато през миналата година за същия период уловът е бил от около 417 тона.

Хамсията е основно перо в рибния износ на страната

По официални данни от 1 септември досега Турция е осъществила износ на хамсия на обща стойност 1 841 728 щатски долара за общо 13 държави. Докато през миналата година за същия период износът е бил с около 300 хиляди долара по-малко.

Между вносителите на хамсия от Турция през този сезон на първо място е Франция, с 590 381 долара, следват Белгия и Обединеното кралство. Освен тях традиционни вносители на турската хамсия са Испания, Украйна, Гърция, Румъния, Канада, Ливан и ОАЕ.

Със застудяването на времето се очаква уловът на хамсията да се увеличи значително, посочват от рибния кооператив в черноморския град Трабзон, където се осъществява значима част от улова на хамсия за износ и за вътрешните пазари. Уловът в черноморски води започва по-късно от Мраморно море.

Хамсията - любима храна за милиони турци

Ако попитате турците коя е любимата им храна през есенния сезон, без съмнение ще ви посочат рибата.

С поскъпването на основните хранителни продукти, между които и месото, мнозина се насочват към хамсията главно заради евтината цена. На рибарските сергии в Истанбул, цената на килограм хамсия е между 50-100 турски лири (1,7—2,30 евро). За сравнение, килограм сафрид се продава за около 180-200 лири, скумрията (наричана още "цигански паламуд") върви по 150 турски лири за брой, леферът - по 250 лири за брой. Още по-скъпи са видове като меджид, кефал, карагьоз, продавани за по 300-400 лири бройката. 

При купуването на риба от рибарските сергии, продавачите изчистват и транжират стоката според желанието на купувача. Освен това покупката от сергия е гаранция, че рибата е прясна.

В турската кухня има разнообразие от рецепти за приготвяне на риба освен традиционните. Малко познат факт е, че се приготвят и кюфтета от риба, като предпочитан за тази цел е меджидът.

Рибената супа (балък чорба) също е много популярна, предлага се по всяко време на деня в ресторантите и рибните бюфети.

В черноморската област на Турция много популярно блюдо е пилавът с риба. А сред уличната храна предпочитан е “балък екмек“ - хлебче, между което е поставена половинка обезкостена скумрия, гарнирана с домати, краставици или туршия.

Ето и една от най-популярните рецепти на истанбулчани за приготвяне на хамсия - т.нар. “хамси тава” (хамсия на тиган), която се приготвя много лесно. Рецептата е за 1 кг риба и ястието е достатъчно за около четирима души.

Почистената риба се измива обилно с вода. В подходящ съд се разбърква сол с царевично брашно, което придава хрупкавост и не позволява ястието да стане прекалено мазно. Всяка рибка се овалва поотделно в брашното и се изтупва. Нареждат се ветрилообразно в кръгъл тиган и се заливат със сгорещено олио. След като се изпържат, с помощта на капак или голяма чиния се обръщат, за да се изпържат и от другата страна.

Блюдото се поднася със салата от зеленчуци по избор - домати, краставици, айсберг, настъргани моркови, магданоз, овкусени със зехтин и лимон.

Турската ракия "Йени ракъ" е неизменна традиционна напитка за рибните угощения. 

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg