EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френските министри заменят самолета с влак

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френските министри заменят самолета с влак

mail10:30 | 29.06.2010прегледи 657 коментарикоментари 0


Френският президент Никола Саркози потвърди плановете си за орязване на пътните разходи  на министрите и други служебни облаги в рамките на кампанията за съкращаване на бюджетните разходи с 10 процента през следващите три години.
В писмо до премиера Франсоа Фийон, публикувано от президентската канцелария вчера, Саркози заяви, че министрите трябва да дадат пример в затягането на коланите, като пътуват с влак, вместо със самолет, и намалят официалната си свита от сътрудници. Тези, които олицетворяват обществения интерес, не може да бъдат изключени от усилията, които се искат от нацията, заяви Саркози, цитиран от Ройтерс.
Писмото последва обявяването на плановете за икономии на 100 млрд. евро и за повишаване на пенсионната възраст от 60 на 62 години, както и поредица дребни скандали, като наемането на чартърен самолет за 116 500 евро от министър за пътуване в чужбина или сметка от 4500 евро за пури за министър, отговарящ за развитието на парижкия регион, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
В писмото Саркози нарежда на Фийон да представи конкретни мерки за икономии през септември и дава да се разбере, че очаква много по-скромно публично поведение от правителствените служители. Всяка злоупотреба с министерските разходи, особено за транспортни и лични нужди, ще се наказва строго, предупреди Саркози. Търсенето на икономии в администрацията е необходимост за възстановяването на държавните финанси, но също и морален императив, изтъкна  той.
Традиционното градинско увеселение в Елисейския дворец в деня на Бастилията 14 юли вече е отменено, а церемониалният президентски лов в замъка на Лоара Шамбор също ще отпадне, заяви Саркози.
Освен това до 2013 г. ще бъде спряно финансирането на 10 000 правителствени автомобила и 7000 служебни апартамента, а от държавните служби се очаква да съкратят наполовина разходите за хартия и да се пренесат в по-малки кабинети.
Министрите ще имат право на не повече от 20 сътрудници, а държавните секретари - не повече от четирима, а средствата им за пътни разходи ще бъдат съкратени с 10 процента.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163