EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френски реактор пробива в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френски реактор пробива в Китай

mail16:30 | 28.01.2013прегледи 520 коментарикоментари 0


Мрачните и заоблени планини се спускат стръмно към залива, където са закотвени множество малки рибарски корабчета, скрити в мъглата. Малко по-нататък по протежението на този южен китайски бряг изниква гигантската строителна площадка на двата ядрени реактора EPR в Тайшан, информира Франс прес. Най-големият по мощност реактор в света, по френски проект, ще се появи за първи път в Китай, където кипи трескава дейност след първото изливане на бетон през 2009 година. Първите пробни изпитания в Тайшан 1 са предвидени за края на 2013 година. В момента се строят само още два такива реактора трето поколение, проектирани от френската енергийна компания Areva - един във Франция и един във Финландия. Строителните работи там започнаха по-рано, но закъсняват. "Можем да се възползваме от опита на другите два обекта във Франция и във Финландия", изтъкна генералният директор на Taishan Nuclear Power Joint Venture Company - TNPJVC Го Лимин пред френската министърка на външната търговия Никол Брик, която във вторник посети строежа.
"Имаме витрина, и тази витрина е в Китай", отвърна министърката, като добави, че френската страна би искала да продължи това сътрудничество и с 3-ти и 4-ти блок. Огромната площ от 800 хектара, голяма част от която е издълбана с експлозиви в изтърбушената планина, всъщност е предвидена за 6 енергоблока със срок на експлоатация от 60 години.

При това изключително рядко отваряне на обекта за журналисти китайските власти бяха забранили да се снима. Върху един от масивните цилиндри се виждаше гигантски 240-тонен метален купол, предназначен за ядрото на реактора. Поставен е там от един от най-мощните в света подемни кранове и все още се вижда, преди да бъде покрит със 7000 тона бетон.
Строежът на Тайшан 1 и 2, който представлява инвестиция от 6 милиарда евро и по който работят 16 000 души, се изпълнява от TNPJVC - съвместно дружество, от което 70% са притежание на китайския производител на ядрена електроенергия CGNPC, а 30% - на френската енергийна компания EDF - Electricitе de France.
Над 80 френски компании работят в китайския ядрен сектор - от водопроводните инсталации до резервните дизелови помпи. Чужденците са настанени в малка, чистичка сграда в обекта,
разположен в самия център на промишлената провинция Гуандун с население от 105 милиона души. В Китай въглищата все още преобладават при 70% от производството на електроенергия, но там се строят най-много ядрени централи в света и затова е сочен за "най-големия потенциален пазар на атомната енергетика".
В страната действат и се строят френски, американски и руски реактори, както и други, по китайски разработки. В момента действащи са само петнайсетина реактора, а трийсет се изграждат, от които четири AP1000 по американски проект, два френски ЕРR и един руски реактор. Пред октомври Пекин реши отново да разреши изграждането на "малък брой" централи, замразено след аварията през март 2011 година в японската АЕЦ "Фукушима". Новите реактори трябва да отговарят на нормите за безопасност на третото поколение - ЕРR и ЕP 1000, уточни правителството.
"Необходимостта от енергия е направо гигантска", отбеляза президентът и главен изпълнителен директор на EDF Анри Пролио, чиято компания присъства от 30 години в китайския ядрен сектор. Този опит, по думите му, е позволил на EDF да си
запази уменията в ядреното инженерство в момент, когато Франция беше престанала да строи централи. Трансферът на ядрена технология към Китай обаче поражда въпроси в момент, когато втората световна икономика конкурира промишлено развитите страни във все повече сектори. След разкритията в печата за споразумение, подписано между EDF и китайската CGNPC за разработка на нов реактор, френската Главна финансова инспекция беше натоварена със задачата да проучи отношенията на ядрения сектор във Франция и чуждестранните му партньори, по-специално от Китай.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg