EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френската EDF иска да строи АЕЦ в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френската EDF иска да строи АЕЦ в Турция

mail13:00 | 04.01.2011прегледи 525 коментарикоментари 0


Френската компания EDF е заявила пред турските власти желанието си да построи АЕЦ в Турция, предаде АФП, като се позовава на източници, близки до турското министерство на енергетиката.
Френската оферта е била представена на турския министър на енергетиката Танер Йълдъз, когато той е имал неформална среща с френски министър миналата година, са уточнили източниците, пожелали анонимност.
Турция подписа миналата година с Русия споразумение на стойност 20 милиарда долара за изграждане на първа АЕЦ в страната в района на Аккую край Мерсин /Южна Турция, на средиземноморското крайбрежие/.
Турция предвижда да построи втора АЕЦ в Синоп /Северна Турция, на черноморското крайбрежие/. Тя подписа миналия месец с японската компания Toshiba меморандум за разбирателство с цел изграждане на АЕЦ, но преговорите по въпроса още не са завършили.
Ние не изключваме никого, но засега ексклузивни преговори се водят с японците, е посочил цитираният източник.
Ако тези преговори не доведат до резултат, Турция би могла да се обърне евентуално към френската компания EDF, но тогава могат да се намесят "други въпроси", отбелязват източниците.
Те намекват, че съпротивата на Франция срещу влизане на Турция в ЕС и признаването от френския парламент на арменски геноцид в Османската империя през периода 1915-1917 г. могат да намалят шансовете на французите.
Засега няма да има трета АЕЦ до 2023 г. Турция възнамерява да построи две централи, за да отговори на растящите потребности от енергия, добавят източниците.
Турският министър на енергетиката уточни през ноември, че американски и европейски компании се разглеждат като възможни партньори за втория проект за строеж на АЕЦ.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1067