EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Французойка начело на банковия надзор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Французойка начело на банковия надзор

mail07:30 | 11.01.2013прегледи 359 коментарикоментари 0


Французойка ще оглави новия банков надзорен орган в еврозоната, заяви Юнкер, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от DPA.

"Изцяло подкрепям да имаме жена ръководител що се отнася до механизма за банков надзор, и това ще бъде така. И тя ще бъде французойка", изтъкна Юнкер в Брюксел пред европейски депутати по време на дебати в Европейския парламент за равенството на половете на ръководни постове. Той отказа да даде повече подробности по-късно пред журналисти, но каза само, че определянето на жена на ръководния пост е било "съгласувано неофициално" и в същото време "повече или по-малко официално".
Изказването му предизвика предположенията на медиите, според които това назначение е отплата за това, че Франция се съгласи финансовият министър на Холандия Йерун Дейселблум да бъде назначен за наследник на Юнкер, който ще се оттегли от ръководството на Еврогрупата на следващото заседание на министрите на финансите от еврозоната по-късно този месец. Френски медии съобщиха, че Даниел Нуи, член на ръководството на френската централна банка, е фаворит сред кандидатите за ръководството на банковия надзорен орган, който се очаква да стане изцяло действащ през 2014 година. Смятан за ключов за възстановяване на доверието в разтърсваната от кризата еврозона, банковият надзорен орган е и първа стъпка към банковия съюз и предпоставка за пряко подпомагане на банките от постоянния спасителен фонд на еврозоната.
Европейският парламент поде кампания за назначаване на повече жени на ръководни постове в ЕС, отбелязва DPA. Миналата година евродепутатите се противопоставиха на назначаването на люксембургския централен банкер Ив Мерш в ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ), защото не е жена. Юнкер, който е премиер на Люксембург, даде ясен сигнал, че негов наследник начело на групата на финансовите министри от еврозоната ще бъде холандеца Дейселблум, съобщи АР.
"Най-вероятно ще говоря с моя наследник на езика на Бенелюкс за това, което му предстои да прави", изтъкна той, имайки предвид групата Белгия, Холандия и Люксембург. Пряката рекапитализация на банките от еврозоната от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) трябва да съдържа известна ретроактивност, посочи ръководителят на Еврогрупата, цитиран от AFP.
След въвеждането на единния надзорен орган на банките в еврозоната, сме предвидили да стане възможна пряката рекапитализация на изпитващите затруднение банки, припомни Юнкер, като подчерта, че има "тежки въпросителни за наследството от миналото: може ли ЕСМ да рекапитализира банките със задна дата" или "трябва ли да се ограничи механизмът до новите проблеми, които ще възникват?". По думите му решенията по въпросите в еврозоната трябва да се взимат с консенсус, предаде БТА.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4173