EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция започна сглобяване на реактор ИТЕР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция започна сглобяване на реактор ИТЕР

mail09:40 | 03.08.2020прегледи 602 коментарикоментари 0


Във Франция беше проведена тържествена онлайн церемония, поставяща началото на монтажа на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР, в която участваха официалните представители на страните в проекта. В него си сътрудничат 35 страни, като важна роля, освен държавите-членки на ЕС, имат Русия, САЩ, Индия, Китай, Южна Корея и Япония.

ИТЕР е експериментален термоядрен реактор, базиран на концепцията за токамак – руска научна разработка, която използва магнитно поле за удържане на гореща плазма в т.нар. „торус“ (въртящ се триизмерен кръг). В основата на горивото за реактора, който ще работи на принципа на синтеза, са морска вода и литий.

Най-големият международен проект цели да постигне и възпроизведе термоядрената енергия на слънцето. Това е научен мега-проект, който възнамерява да покаже, че е възможно да се контролира термоядрен синтез в индустриален мащаб. Изграждането на ИТЕР може да осигури на човечеството надежден източник на енергия, ефективен в продължение на милиони години. Сглобяването и монтажът на токамака е изключително важно събитие за световната наука.

В церемонията, отбелязваща историческия момент, дистанционно участие взе президентът на Франция – страната домакин на проекта - Емануел Макрон. „Фактът, че САЩ, Русия, Китай, Япония, Европа, Индия и Корея привличат най-добрите си учени и експертиза в полза на обща кауза, е доказателство, че това, което сближава хората и народите, е много по-силно от това, което ги разединява“, отбеляза в речта си френският президент. В рамките на събитието говори и генералният директор на ИТЕР Бернар Биго, който направи виртуална обиколка на обекта.

Приветствие от президента на Руската федерация Владимир Путин беше прочетено от генералния директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов: „ИТЕР, който се превърна в най-големия международен научно-технически проект, е ярък пример за ефективно и взаимноизгодно многостранно сътрудничество. Както е известно, Русия е една от страните основателки на тази инициатива, призвана да даде важен принос за гарантиране на енергийната сигурност на човечеството и да играе активна роля в нейното реализиране. В основата на проекта ИТЕР стои разработената в Русия концепция за инсталацията „токамак“. Днес проектът навлиза в решаващата фаза на своята реализация. Това ни дава основание да вярваме, че целите му ще бъдат постигнати в набелязаните срокове и в обозримо бъдеще ще можем да получим уникален по своята мощност и сигурност източник на енергия. Неговата експлоатация без съмнение ще допринесе за постигане на устойчиво икономическо развитие и повишаване на качеството на живот на милиони хора“. В обръщението си Владимир Путин благодари на всички, които през годините са работили в проекта ИТЕР.

Русия допринася за международния проект по няколко начина: гарантира финансиране за бюджета на организацията ИТЕР, произвежда и доставя 25 вида сложно оборудване от най-висок клас и осигурява руски персонал на място за завършване на проекта. От руска страна отговорната компания в рамките на проекта е руската държавна корпорация „Росатом“. Участието й се подкрепя от научни и инженерни екипи от различни предприятия в цяла Русия, подобрява сътрудничеството с други институции и организации и осигурява обучението на квалифицирани специалисти в редица руски университети.

Генералният директор на „Росатом“ заяви, че основното предизвикателство  е да осигурим своевременен монтаж и сглобяване на инсталацията и да получим първата плазма до края на 2025 г. Това ще демонстрира съгласуваността на действията на всички участници в проекта и високата ефективност на международното сътрудничество“.

„От 2007 г., когато стартира проектът ИТЕР, това е най-големият научен проект в историята - както откъм сложност и разходи, така и от гледна точка на потенциалното му значение за човечеството. В много отношения, според резултатите от него, ще можем да преценим дали термоядрената мечта за неизчерпаем и безопасен източник на енергия ще се превърне в реалност на 21-ви век“, коментира Виктор Илгисонис, член на Международния съвет на ИТЕР, директор на научно-техническите изследвания и разработки на „Росатом“.

Идеята за изграждане на международен термоядрен реактор е първоначално въведена през 1985 г. от Михаил Горбачов и подкрепена от президентите на САЩ Роналд Рейгън и Франция - Франсоа Митеран.

 

 

Снимки: ИТЕР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4131