EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция закрива 14 ядрени реактора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция закрива 14 ядрени реактора

mail06:40 | 30.11.2018прегледи 936 коментарикоментари 0


Франция ще закрие 14 от общо 58 ядрени реактора до 2035 година, съобщи президентът Еманюел Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

През 2035 година делът на електроенергията, произвеждана от атомни централи, ще бъде ограничен до 50 процента спрямо 75 на сто в момента, изтъкна държавният глава, представяйки енергийната стратегия на правителството.

В рамките на енергийната си политика Франция ще увеличава броя на интерконекторните връзки със съседни страни, за да разшири и подкрепи енергийните доставки и да поддържа ниски цени, посочи Макрон, цитиран от Ройтерс.

Постепенният отказ от повсеместно използване на изкопаеми горива ще позволи на Франция да засили независимостта си от някои играчи на пазара на газ и петрол, включително Русия и Иран, каза френският президент, цитиран от ТАСС.

"Цените на горивата и сметките за газа зависят от решенията на Русия, Саудитска Арабия и Иран", отбеляза той.

Френският президент обяви, че Франция ще увеличи с 3 милиарда евро годишните субсидии за развитие на енергетика от възобновяеми източници до 8 милиарда евро. Освен това ще бъдат разширени парковете с вятърни електрогенератори и производството на електроенергия от вятър до 2030 година ще се увеличи три пъти. Дотогава Франция планира да увеличи 5 пъти производството на енергия от слънцето, допълни Макрон. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg