EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: 9-год. min на потребителското доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: 9-год. min на потребителското доверие

mail12:07 | 30.06.2022прегледи 825 коментарикоментари 0


Потребителското доверие във Франция е спаднало повече от очакваното през юни, достигайки най-ниското равнище от юли 2013 година, сочи месечното проучване на Националния статистически институт (Insee), цитирано от Ройтерс и ДПА.

Синтетичният показател се е понижил до 82  пункта този месец спрямо преразгледаното към понижение равнище от 85  пункта през май. Нивото се задържа и много под дългосрочния среден показател от 100 пункта.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха доверието на френските домакинства да бъде 84 пункта през юни.

Безпокойствата на потребителите относно перспективите за движението на цените остават над средното дългосрочно равнище, но бележат спад за трети пореден месец.

В същото време доверието на домакинствата за перспективите за развитие на общата икономическа ситуация продължава да намалява, достигайки най-ниско равнище от май 2020 г., от времето на първия локдаун срещу разпространението на КОВИД-19.

Мнението на домакинствата за собственото им финансово положение се е влошило през юни, като индексът е спаднал до -30  пункта спрямо -28  пункта през май. Очакванията им за бъдещите им възможности за спестявания също съществено са се помрачили този месец, като съответният индекс е намалял до -1  пункта спрямо 4  пункта през май.

Индексът, измерващ опасенията на домакинствата за тенденцията при безработицата, е нараснал до 8  пункта през юни спрямо 5  пункта през предходния месец.

Делът на потребителите, според които цените са се повишили през последните 12 месеца, е нараснал още повече, като съответният индекс е прибавил 6 пункта до 60 пункта през юни - най-високото равнище от лятото на 2008 г.

В същото време делът на анкетираните, които смятат, че цените ще се увеличават през следващата година, продължава да отчита низходяща тенденция.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg