EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Форум за разхищенията на вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Форум за разхищенията на вода

mail16:10 | 01.09.2017прегледи 10647 коментарикоментари 0


Огромни са разхищенията на вода у нас, стана ясно на закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през януари тази година. Средно за страната загубите са 58%, а в някои области – над 75%. Основна причина са кражбите на природния ресурс и силно амортизираната инфраструктура, посочват експерти. В населени места има недостиг на питейна вода, като проблемите са свързани и с количеството, и с качеството.

Сериозното предизвикателството, пред което е изправена България, е и глобално изпитание. Дефицитът на питейната вода може да стане причина за войни, твърдят учени. По техни прогнози след 50 години запасите в света ще намалеят с една трета или дори наполовина, заради  промените в климата и нерационалното потребление на вода, което прави нейното опазване една от най-горещите световни теми в момента.

Постигането на устойчивост на ВиК сектора у нас става все по-неотложно, смятат експерти. Според тях значително намаляване на търговските и физическите загуби може да бъде осъществено чрез обновяване на мрежата и прилагане на технологии и практики с доказана ефективност, които ще бъдат обсъдени на дискусионен форум „Загубите на вода – реално състояние и перспективи“, организиран от Българската асоциация по водите (БАВ). Той ще се проведе на 28 септември 2017 г. в рамките на Международния технически панаир в Пловдив.

Освен него, Българска асоциация по водите подготвя и национален семинар „Зониране на водопроводната мрежа и управление на налягането“, който ще се проведе на 27 септември в село Старосел, Пловдивска област. Темата е особено актуална в контекста на новата Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите и указанията на КЕВР за нейното прилагане за периода 2017–2021 година. Там са заложени конкретни индивидуални цели за ВиК операторите, включително изискване да се изготви програма за зониране на водопроводната мрежа.

Модерни решения на проблемите, стоящи във фокуса на двете събития, ще демонстрира и специализираната изложба за управление на водите „Акватех“, която е част от Международния технически панаир в Пловдив. Тя ще представи технологии, техника и инсталации за пречистване, за  откриване и отстраняване на дефекти във ВиК мрежата, системи за измерване, регулиране и контрол. Партньор на изложението е  Българска асоциация по водите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905