EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фонтаните на София пуснати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонтаните на София пуснати

mail08:30 | 12.04.2013прегледи 499 коментарикоментари 0


„Съоръженията са почистени, извършена е профилактика на помпите и дюзите, направени са необходимите ел.-замервания и всичките 10 фонтана, стопанисвани от Столична община, са в готовност да заработят”, каза зам.-кметът Ирина Савина по повод пускането на софийските фонтани.
Два от тях - този пред Народния театър „Иван Вазов” и фонтанът на площад „Бански”, бяха изцяло ремонтирани през 2012 г. И на двата фонтана е направена пълна реконструкция – поставена им е нова хидроизолация, подменени са системите за фонтаниране, нагнетателните помпи, дюзите, ел.-захранването и облицовъчните плочи. Монтирана е контролно-измервателна система, която да следи нивото във водния басейн и автоматично да допълва необходимото количество вода, както и автоматично да изключва помпите при достигане на ниско водно ниво. Изградено е и ефектно осветление с безопасно напрежение (24 V). „Столичани успяха да се насладят на ефектно осветената водна архитектура на фонтана пред Народния театър през последните топли вечери на миналата година. Сега с новия си облик ще ги радва и фонтана на площад „Бански”, който въвеждаме в експлоатация за първи път след реконструкцията му. Освен подобренията в естетичния вид, които са видни за всички, очакваме с извършените ремонтни дейности да постигнем и значително намаляване на месечните разходи за вода на съоръженията”, коментира още Савина.
Тази година няма да заработят единствено четирите каскади и фонтана в подлеза на Националния дворец на културата, тъй като предстои да бъдат ремонтирани. Реконструкцията им ще бъде извършена като част от проект за възстановяване и обновяване на парковото пространство на НДК, с който Столична община кандидатства за финансиране по ОП „Регионално развитие“. В момента проектът е в процес на оценка и очаква одобрение.

 


 


Тагове: фонтани, София
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg