EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фишинг е най-популярната атака

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фишинг е най-популярната атака

mail17:45 | 17.05.2012прегледи 444 коментарикоментари 0


През 2011 година и първото тримесечие на 2012 година 46% от атаките към инфраструктурите и мрежите са т.нар. фишинг –наподобяване на официални страници на големи организации и компании с цел измама на техните потребители. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски.

-17% е делът на злонамерения софтуер, чиято цел е да открадне конфиденциална информация.
- 3% са били атаките от ботнет –система от свързани компютри, чиято цел е да блокира работата на институциите.
-7,7% са били хакерските намеси в мейл сървърите.

Независимо дали кибер-ударите са насочени срещу бизнеса или срещу държавното управление, ролята и отговорността на държавата, в частност на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), нарастват неимоверно много, коментира Московски. В отговорностите на МТИТС влизат два типа критични инфраструктури – транспортните и информационно-комуникационните.
От няколко години в България действа правителствен Център за реагиране срещу инциденти в компютърната сигурност (CSIRT). Вече са направени и първи стъпки към организиране на кибер-учения. От началото на април в Изпълнителната агенция «Електронни съобщителни мрежи и информационни системи» бе създадена и нова дирекция «Център за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност». Очаква се сериозно засилване на капацитета на агенцията да разшири портфолиото от предлагани реактивни и проактивни услуги на публичните органи, от Центъра за реагиране срещу компютърни инциденти.
Като примери за международни партньорства за защита на критичните инфраструктури Ивайло Московски посочи Меморандумът за разбирателство за сътрудничество в киберсигурността, подписан между МТИТС, ДАНС и НАТО и постоянната връзка с Глобалния център за реагиране (GRC) на проекта Международно многостранно партньорство срещу киберзаплахите (IMPACT), стартиран от Международния съюз по далекосъобщения.

 


Тагове: атаки, хакери
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048