EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фискален борд от 2012 в България ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фискален борд от 2012 в България ?

mail10:10 | 26.02.2011прегледи 2708 коментарикоментари 0


Мерките от фискалния борд да влязат в сила 2012 година, в мандата на сегашния кабинет. Това препоръча съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров на брифинг в НС след среща на депутатите от парламентарната група с министър Симеон Дянков за обсъждане на предложения от него Пакт за финансова стабилност.
Синята коалиция още през септември внесе законопроект за финансовите правила, а сега разбираме, че финансовият министър е инициатор за въвеждането на тези принципи в българското законодателство, добави синият депутат. Димитров каза още, че единствената страна, която след като е въвела тези принципи - Германия, е постигнала изключително висок икономически растеж, невиждан в последните 20 години. От СК предлагат също широко балансиран бюджет – дефицит около 1,5 - 2%, а не 3%. Този дефицит следва да се мери по европейската методология, за да няма огромни разминавания между данни и числа. В изискванията към дълга да бъде включен и държавно гарантираният дълг, включително и потенциалните енергийни проекти, допълни синият лидер. Димитров посочи, че среща разбиране от страна на Министерство на финансите и ако задачите бъдат постигнати, ще се направи нещо конкретно в полза за хората – падане на лихвените проценти, по-лесно въвеждане на еврото, което е основен приоритет за страната. Димитров препоръча подходът да е широкоскроен преди да се промени Конституцията и устройствения закон - "валутният борд не е въведен с промяна в Конституцията, защо Станишев тогава не го махна?", запита той.
Според синият лидер Иван Костов постигането на съгласие при 2/3 от депутатите да променят начина за изпълнение на преките данъци е против Конституцията. "Това ще попречи да се създаде такъв модел на правила, който да отразява едно бъдещо кредитиране на българската икономика. Сегашната система е ориентирана към икономика на вноса", поясни той. Голяма част от предложенията срещат разбиране как точно да се заяви политика за влизане в еврозоната. Това е въпрос на бъдещи дискусии, но има решение на този казус. Основният аргумент е свързан с дефиницията на пакта за финансова стабилност, коментира Иван Костов.
На предложенията от СК гледаме благосклонно, например, фискалните правила да бъдат въведени през 2012 година и е положителна стъпка за влизането ни в еврозоната, заяви на свой ред и финансовият министър Симеон Дянков. Министърът очаквал с нетърпение отговора на ПГ на Коалиция за България за възможността да обсъди и с тях Пакта за финансова стабилност.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038