EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирмите за гъши пастет устояха на кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмите за гъши пастет устояха на кризата

mail12:55 | 10.12.2009прегледи 1227 коментарикоментари 0


Благодарение най-вече на евтината работна сила производителите на гъши пастет в България и Унгария, които са основни чуждестранни доставчици на френския пазар, устояват на икономическата криза и посрещат обнадеждени празничния период в края на годината, съобщава БТА.
"Кризата в сектора на зърнените култури, предизвикана от засушаването през 2007 - 2008 година, ни засегна повече, отколкото сегашната финансова световна криза. След спад през 2009 година производството отново започна да нараства през 2009 година", със задоволство отбелязва Борис Стоименов, председател на Съюза на птицевъдите в България, цитиран от Весела Сергева в материал на Франс прес за производството на гъши пастет в България и Унгария.
Втори производител на гъши пастет след Франция, България залага на производство от 2100 до 2200 тона тази година спрямо 2006 тона през 2008 и 2214 тона през 2007 година.
Унгария, вторият световен производител на всякакви видове пастети с годишно производство близо 2600 тона, се възползва между другото от позицията на си на квази-монополист на пазара за гъши пастет с 1800 тона годишно, сочат официални статистически данни, цитирани от АФП.
Освен по-ниските производствени разходи българските и унгарските производители имат и едно друго производство - отглеждането и угояването на гъските в общи клетки за разлика от метода, прилаган във Франция, където производителите са инвестирали в скъпо струващи индивидуални клетки.
Най-сетне кризата насърчи българските и унгарските производители на гъши пастет да се опитат да разнообразят клиентелата си, като се насочат към Русия, Украйна, арабските страни и Югоизточна Азия. Освен гъшия пастет те продават в Западна Европа вече патешко и пуешко месо и перушина в Европа и Азия, отбелязва авторката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg