EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:"Елаците -Мед", ТЕЦ "Бобов дол",HOLIDAY PARK

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:"Елаците -Мед", ТЕЦ "Бобов дол",HOLIDAY PARK

mail11:15 | 13.09.2023прегледи 624 коментарикоментари 0


След реализираните за 23 години 1.3 млрд. лв. инвестиции в добива и преработката на мед край Етрополе, "Елаците -Мед" подготвя нови 1.2 млрд. лв. за удължаване на експлоатацията и разширяване на едноименния рудник до 2041 г., съобщи изпълнителният директор на дружеството Драгомир Драганов.

Компанията вече е подала необходимите документи в министерствата на енергетиката и околната среда, които трябва да одобрят увеличаването на срока на концесионния договор, който изтича през 2031 г. Това включва и издаване на оценката за въздействие върху околната среда на проекта, предвиждаща увеличаване на концесионната площ за всички дейности от сегашните 16.5 хил. дка на 21.7 хил. дка.

През 2025 г. би трябвало да започнат инвестициите в подготовката на следващия етап от експлоатацията на находището, където по открит способ се копае руда със съдържание на мед, злато и сребро.

Според оценките на компанията, която е част от групата "Геотехмин", около 700 млн. лв. ще струва подготовката за започване на новия добив в огромния рудник, който в горната част на "чашата" е с размери 2 на 2 километра, а в дъното – 600 на 600 метра.

Мината осигурява работа на над 2 хиляди души в пет общини – основно в Етрополе, Чавдар и в съседното Мирково, където се намира обогатителната фабрика на предприятието. Около 300 млн. лв. ще са необходимите средства за увеличаване капацитета на съществуващото хвостохранилище, допълва Драганов.

----------------

Министерството на енергетиката трябва да заплати 3 502 252 лв. обезщетение на свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". Решението за това е на Върховния административен съд (ВАС) и е окончателно.

Тецът заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради решение на Министерството на енергетиката от 2019 година, когато министър е Теменужка Петкова. Тогава с писмо от директора на дирекция "Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации" са разпределени на "Бобов дол" безплатни емисионни квоти в размер на 262 662 тона, вместо дължимите за съответната година 449 343 тона.

Впоследствие обаче българските съдилища отсъждат, че въпросният административен акт е нищожен, в резултат на което топлоцентралата претендира обезщетение заради пропуснати ползи. В крайна сметка ВАС потвърждава решението, че дружеството трябва да получи 2 080 242 лв. обещетение заедно с 1 422 010 лв., представляващи законни лихви.

--------------------

Преобразеният търговски комплекс от отворен тип HOLIDAY PARK отвори врати в Стара Загора. Комплексът е най-големият търговски център в региона, разположен на терен от над 73 000 кв.м с над 40 000 кв.м търговска площ, който обособява повече от 30 магазина, предлагащи широка гама от стоки за дома, семейството и свободното време.

Сред брандовете, които клиентите на шопинг центъра на открито могат да посетят са, както Технополис, Практикер, Декатлон и Jumbo, така и новите обекти отворени в комплекса като Lidl, LC Waikiki, Sinsey, Хиполенд, Нечовешки магазин д-р Стефанов и други. По този повод и началото на новата учебна година HOLIDAY PARK Стара Загора и обектите в комплекса ще предложат много супер оферти, отстъпки и игри с награди.

Трансформирането на комплекса включва по-голямо и широко пространство за новопостроените обекти, над 700 по-широки паркоместа с безплатен достъп, допълнително външно озеленяване със стотици естествени и свежи дървета и храсти, и нови соларни панели. Изключителна атракция са и четири естествени палми, които ще радват всички посетители от фоайето на парка.

Инвеститор и собственик на HOLIDAY PARK е компанията Видеолукс Холдинг, под чиято шапка са добре познатите на българския пазар хипермаркети за техника за дома, офиса и свободното време Технополис и веригата за дома и градината Практикер.

Компанията управлява ритейл паркове и в други големи градове в България.

Източник: Медиапул, Сега


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037