EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:Българска роза, 4 хил. работни места, дестилерия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Българска роза, 4 хил. работни места, дестилерия

mail16:10 | 18.05.2018прегледи 2711 коментарикоментари 0


Един от най-големите родни производители на розово масло „Българска роза” АД – Карлово е сред основните доставчици за парфюмерийните къщи в Грас, Франция. Всяка година с българското „течно злато“, както е известно розовото масло, 2/3 от големите парфюмерийни къщи в света произвеждат над 2,3 млн. парфюми. Така за последните 5 години българската компания е доставила на водещите производители на парфюми масло от роза Дамасцена, което е било вложено в над 11 млн. парфюми от световноизвестни марки. Компанията произвежда и собствени линии козметични продукти, които се изнасят, както в цяла Европа, така и в Китай, Виетнам, Южна Корея, САЩ, Русия, Австралия, Япония, Сингапур, Филипини и др. Луксозните линии козметика на „Българска роза” – Карлово са с качеството на най-скъпите и елитни френски брандове.  На 26 май 2018 г. „Българска роза“ ще отпразнува 70-тия си юбилей по време на „Празника на розата” в Карлово.

------------

Научноизследователски център, свързан с автомобилната индустрия, ще отвори 4000 нови работни места в София. Той ще е разположен в София Тех Парк, а осъществяването му ще започне съвсем скоро. "Проектът е в много напреднал стадий и имаме само някои административни стъпки, които трябва да предприемем, преди да започне действителното му изпълнение", съобщи изпълнителният директор на автомобилния клъстер в България Любомир Станиславов. Центърът, където заедно ще се съберат инженери, работещи в автомобилната електроника и автономните автомобили, привлече интереса на редица ключови играчи от международния сектор, каза ръководителят. Съоръжението за изследователска и развойна дейност ще се простира на площ от над 50 000 кв. м и освен лабораториите, ще разполага и с обучителен център. Автомобилният сектор допринася за около 5% от брутния вътрешен продукт на България. Той генерира годишен оборот от 3,5 млрд. евро, като електронните компоненти формират половината от него, по данни на автомобилния клъстер. Индустрията е една от най-динамичните в България, като в нея работят повече от 130 компании и около 40 000 души.

------------------

Завод за месопреработване ще бъде изграден в Горна Оряховица. Инвестицията е на “СММ Комерс” ООД от Нови Искър и предвижда изграждане на “Месопреработвателно производствено предприятие с транжорна и кланица за свине, едри и дребни преживни животни” в кв. 5 в района на гара Горна Оряховица. Издадено е разрешителното за строеж, а за инвестиционното намерение е уведомена Регионалната екоинспекция във В. Търново, която трябва да направа оценка за въздействието на околната среда. Мястото, предвидено за новото предприятие, е добре свързано с транспортната инфраструктура на района и няма да е необходима промяна. С изграждането му дружеството ще разшири дейността си и ще увеличи производствения си капацитет. Според инвестиционното намерение фабриката ще бъде изградена върху 2800 кв.м застроена площ. Самата сграда ще е на два етажа с обща площ от 5000 кв.м. Най-близката жилищна зона е на повече от 500 м от урегулирания поземлен имот, а най-близката детска градина на повече от 700 м. Предвиденият капацитет е обработка на около 320 броя свине и 40 броя едър преживен добитък на ден. Ще бъдат разкрити 50 работни места. Фирмата вече има изградено предприятие в Нови Искър. То е от първа категория и отговаря на всички европейски изисквания относно технологичното и техническо оборудване, сгради и съоръжения, а в цеховете на фирмата работят с последен модел месопреработвателни машини, внесени от водещи немски и холандски компании.

----------------

Китайските инвеститори от „Хайнан еърпорт груп”, които взеха на концесия летище „Пловдив” за 35 години, искат да превърнат аеропорта край града в хъб. Идеята е там да се концентрират пътнически и карго полети, да се развие ж.п. и автомобилният транспорт. Затова представители на концесионера са се интересували от темповете, с които се реконструира шосето между Пловдив и Асеновград. „Хайнан еърпорт груп” управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии, притежава и контролния пакет акции от летище Frankfurt-Hahn airport. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града. Холдингът към момента разполага с активи за около 145 млрд. долара, годишните му приходи са над 90 млрд. долара, а служителите му в цял свят - над 410 000. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката.

------------------

Дестилерия за етерични масла ще бъде изградена в павликенското село Долна Липница. Проектите вече се съгласуват с институциите, а инвеститор е великотърновската фирма „Фермер 33“. Капацитетът на предприятието ще е преработка на над 1200 тона суровина годишно. Имотът, върху който се разполага комплексът, е с площ от над 15 дка. Около декар от него разгъната площ ще е самата инсталация. Производствените й параметри са доста впечатляващи. Тук ще може да се преработват по 700 тона лавандулов цвят годишно. От него ще се добиват по 10 тона лавандулово масло. Предвидена е и преработката на 400 тона маточина, от която пък ще могат да се получават по 150 кг масло. Технологичният процес започва с получаване на суровината на площадката, след което се предвижда съхраняването й под навес до зареждане в дестилационния апарат. Голямо предприятие за преработка на плодове пък се прави край лясковското село Козаревец. Инвестицията е на местната фирма „Био фрукто“. Основната дейност ще бъде сушене на плодове с производствен капацитет 3308 килограма сушени сини сливи и 951 килограма сушени ябълки готова продукция за денонощие.

----------------------

Край Белослав предстои да се реализира завод за 40 милиона евро, каза кметът на на град Варна Иван Портних. Ползва се наличната икономическа инфраструктура и нараства инвестиционният интерес. Водят се преговори с 4 компании за индустриални зони съответно на площ от 1800 до 5000 дка. През последните 2 г. във Варна се работи активно по възможностите за оптимални условия за български и чужди инвеститори - за изграждането на логистични паркове и индустриални зони. Включени са и съседните на Варна градове от областта - Аксаково, Девня, Белослав. и да се използват максимално наличните ресурси - пристанищата, жп и пътна инфраструктура. Около 300 млн. лв. през 2018 година се реализират в различни направления по отношение на обновяването на инфраструктурата на града. Варна бе избрана за един от 30-те дигитални хъба на Европейската комисия за Югоизточна Европа.

Източник: фирми, money.bg, 24 часа, в. Янтра - Велико Търново, в. Монитор,в.  Борба - Велико Търново


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg