EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:Toyota Motor, Tesla

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Toyota Motor, Tesla

mail17:45 | 29.12.2023прегледи 731 коментарикоментари 0


Глобалното производство на "Тойота" (Toyota Motor) е скочило с 11 на сто през ноември, като се възстановило изцяло от проблемите с веригите на доставки, изпитвани до миналата година и се е възползвало от ръста на терсенето в Япония и по света, предаде Ройтерс.

През ноември "Тойота" е произвела 926 573 автомобила, а глобалните продажби са се покачили с 14 на сто на годишна база. Данните включват и луксозното подразделение на компанията - Лексус" (Lexus).

Вътрешните продажби през ноември скачат с 27 на сто, тези в Китай и САЩ - с по 17 на сто, а в Европа - "само" с 15 на сто.

Данните показват, че през 2023 г. "Тойота" може да премине прага от 10 милиона произведени и продадени автомобила, което би било рекорд. Около една трета от реализираните коли са бензиново-електрически хибриди.

....................................

"Тесла" (Tesla) вероятно ще приключи още една рекордна по продажби година, но за малко няма да успее да достигне обявените в началото на годината от Илон Мъск като цел 2 милиона автомобила, предаде Ройтерс.

Под натиска на забавяне на продажбите компанията намали цените на четири от моделите си, най-вече в Китай, където "Тесла" губи пазарен дял за сметка на местните си конкуренти като Би Уай Ди (BYD).

Ценовата война и спадът на търсенето на електромобили пък принуди други производители, като например "Форд" (Ford), да забавят плановете си за преминаване към електрическа мобилност, което остави "Тесла" като едноличен лидер на американския пазар и й помогна да удвои продажбите си.

"Четвъртото тримесечие по правило е най-успешно за "Тесла" и очакваме това да се случи и тази година", казва Гарет Нелсън, старши анализатор в "Си Еф Ар Ей ризърч" (CFRA Research).

Досега през годината "Тесла" е продала 1,82 милиона автомобили в цял свят, или с 37 на сто повече от 2022 г. През последното тримесечие са реализирани 473 000 коли.

През януари Мъск заяви, че "Тесла" има потенциал да реализира повече от 2 милиона автомобила през годината, ако не се появят "неочаквани пречки". През октомври обаче той посочи, че високите лихви подтискат търсенето.

Компанията обяви, че възнамерява да постига 50 на сто ръст на продажбите години напред, но според анализатори още през 2024 г. тя може да има проблеми поради отпадането на субсидиите за покупка на електромобили в САЩ и Германия.

Според Джайрам Натан от "Дайва кепитъл маркетс" (Daiwa Capital Markets) "Тесла" едва ли ще успее догодина да реализира повече от 2,04 милиона коли, при спад на приходите за всеки доставен автомобил от 4 на сто.

Други анализатори, интервюирани от "Визибъл алфа" (Visible Alpha), смятат, че компанията ще успее да продаде около 2,2 милиона коли, но наскоро пуснатият "Сайбъртрък" (Cybertruck) и обновеният "Модел 3" (Model 3) едва ли ще са достатъчни, за да засилят търсенето.

"Тесла" откровено признава, че навлиза в преходен период с нисък растеж", посочва анализаторът от "Дойче Банк" (Deutsche Bank) Емануел Рьознер след среща с шефа за връзки с инвеститорите в компанията Мартин Виеха.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg