EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми, поискали нов БДС за млякото, дават проби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми, поискали нов БДС за млякото, дават проби

mail06:50 | 13.07.2017прегледи 13201 коментарикоментари 0


Маджаров, ОМК, Полидей /Домлян/, Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум дадоха проби за изследване на органолептика и микробиология на произведено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки – досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и полипропиленова опаковка от ново поколение, която според производителите е по-екологична, по-евтина и изцяло съответстваща на европейските стандарти.

Пробите изследват както вкусовите качества на киселото мляко /органолептика/, така и състава и количеството на киселомлечните бактерии /микробиология/ и как те реагират на материала на опаковката.

Причината за провеждането на подобно изследване в независима акредитирана лаборатория е повдигнатата наскоро в публичното пространство дискусия, която подвеждащо насочва общественото мнение към това, че новите опаковки рискуват да обезличат българското кисело мляко и „да го превърнат в йогурт”.

Производителите на полипропиленови опаковки, експертите и шестимата производители на българско кисело мляко по БДС са категорични, че подобни твърдения не съответстват на истината и за да подплатят дискусията с фактология, ще оповестят официално резултатите от пробите в края на месец юли, когато те ще са готови.

Заедно с това втора независима акредитирана лаборатория ще изследва миграцията на нискомолекулни вещества, моделна среда за мляко и млечни продукти и микробиологията на двата вида опаковки – полистиренови и полипропиленови. В края на месец юли ще се оповестят сравнителните резултати и от това изследване.

Както е известно фирмите, изброени по-горе, поискаха промяна на Българския държавен стандарт за уникалния български продукт кисело мляко. Българския институт по стандартизация представи за обществено обсъждане проект за изменение на Националния стандарт за българско кисело мляко (БДС 12:2010). Предлага се намаляване на количествата и съотношението на двата основни щама - Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Националният стандарт се отнася за кисело мляко, произведено от овче, краве, биволско, козе или смесено мляко, чрез заквасване с щамовете Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация. С други думи, миклофлората на киселото мляко е съставена именно от тези двете бактерии. Под тяхното действие в киселото мляко настъпват промени в млечната захар, в белтъчните вещества и в млечната мазнина и се формират неговия вкус и аромат. Предвид тези факти, всяко изменение ще доведе и до промяна в микробиологията на киселото мляко по стандарт и ще обезличи емблематични вкус на българското кисело мляко, известно с уникалните си характеристики, дължащи се именно на съотношенията на бактериите, смятат експерти.

Техническият комитет на Института на 16 юни проведе дискусия по темата, но не стигна до никаква реално заключение или решение, което да удоволетвори искането за промяна на БДС за млякото и млечните продукти. Стъпката, описана по-горе, е поискана от производителите, които настояват за промяната.

Еко как коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”.

Българският институт по стандартизация е публикувал за обществено обсъждане през месец май т.г. предложение за изменение на стандарта на българското кисело мляко. Промяната касае два показателя - единият е за опаковката. Досега, според съществуващия стандарт, тя трябва да е във вид на полистиренови кофички, стъклени буркани и керамични съдове, с вместимост до 1 кг. Новото предложение е кратко - всички опаковки, разрешени за храни. Което е максимално общо и може да означава всичко - на който каквото му хрумне, т.е. може да ни го продават и в найлонови торбички. Но това е по-малкият проблем… По-шокиращ е другият показател, за който се иска промяна - предвижда се намаляване на количествата на лактобацилус булгарикус или Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. След като веднъж беше намалено това количество през 2010 г. спрямо стария стандарт от 80-те години на миналия век, сега отново предвиждат намаляване, което на практика обезличава българското кисело мляко и го приравнява към западноевропейския йогурт. За какво говори това истинско безобразие? Като че ли българите не съзнаваме колко ценно и уникално нещо притежаваме чрез българското кисело мляко. Все едно брутално да бутнем една от историческите си стари сгради - паметници на културата в центъра на някой български град. Стане ли това - връщане назад няма. Притеснявам се, че ако сменим регресивно стандарта на киселото мляко и след 5-6 г. осъзнаем грешката си, вече ще бъде трудно да я поправим. Знам аргументите на производителите, които упражняват натиск за промяната, чувал съм ги неведнъж - те казват: вкусът на българите се е изменил и при сляпо тестване харесват повече мострите, които са с по-малък процент лактобацилус булгарикус. Обикновено такива млека са по-сладникави, а на днешните българи не им харесвал киселия вкус на киселото мляко заради лактобацила. Нямам представа кой поименно е натиснал за промяната, не знам, но е от средите на производителите на млечни продукти. Нека си говорим честно - примерно, французите или германците колкото и да се напъват просто не могат да произведат натуралното, истинско българско кисело мляко. Защото нямат условията, нямат нашия климат, не им се получава. А ние го имаме, но искаме служебно да го унищожим. Нямам думи, не съм си представял, че може да се стигне дотук. Да, Българският институт по стандартизация може да откаже промяната, ако българското общество съумее да реагира адекватно и мощно срещу безобразието. Българската асоциация „Активни потребители” ще даде също своето становище и то е ясно отсега. Радостното е, че вече и Министерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко, разбираме от тяхната позиция.

МЗХГ смята, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко – лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус трябва да останат без промяна, така както е записано в сега действащия БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт. И сега, в момента, всеки може да произвежда кисело мляко, в което да няма ценната бактерия, няма проблем. БДС не е задължителен, но той е индикатор за ориентиране на самите потребители. Сега пазарът ни предлага и двата вида - мляко с уникалната бактерия и без нея. А ако се приеме новото снижение на стандарта, ще имаме едно и също - практически няма да има разлика между киселите млека по БДС и другите видове.

Тънкият момент тук е малко зад кадър - новата промяна засяга вкусовите качества на киселото мляко, но не и неговата полезност за здравето. ТТази бактерия в нашия уникален продукт ни направи известни по света. В много държави ни знаят като родината на българското кисело мляко. Бактерията е описана за първи път през 1905 г. от българския студент Стамен Григоров в доклад, изнесен в института „Пастьор“, Париж, по време, когато той следва медицина в Женева. Благодарение на Лактобацилус булгарикус киселото мляко е естествен пробиотик, който има изключително благотворно влияние върху човека и затова сме родово задължени за пазим непокътната неговата автентичност.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg