EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Дънди,"Стомана индъстри"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Дънди,"Стомана индъстри"

mail16:05 | 27.06.2023прегледи 906 коментарикоментари 0


Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM), която е собственик на мините в Челопеч и Крумовград, ще може да придобие 75% от правата върху площта "Иглика" в Югоизточна България, където се правят проучвания за мед и злато. Това предвижда обвързващо споразумение за предоставяне на изключителна опция, подписано преди дни с Velocity Minerals.

Последната компания също е канадска и в момента държи правата върху площта чрез българското "Болкан минералс дивелъпмънт". За да упражни изцяло опцията, DPM трябва да изпълни няколко условия в рамките на следващите пет години.

Задължителни са първите две от тях - да направи първоначално плащане към Velocity в размер на 250 хил. долара, както и да финансира изпълнението на 40 хил. метра сондажи в площта до една година.

Останалите условия включват компанията да изготви оценка за минералните ресурси и да направи предпроектно проучване по определени стандарти, както и да заплати допълнително 1.5 млн. долара на Velocity.

В случай че DPM реши да ги изпълни, тя ще придобие непряко 75% от правата върху площта. Velocity от своя страна следва да получава по 2% роялти от бъдещите приходи от продажби, като ще се смята, че двете компании са създали смесено дружество за съвместна експлоатация на площта. Velocity се занимава с проучвания за благородни метали и мед в региона на Източна Европа. 

--------------------

Стоманодобивният завод "Стомана индъстри" в Перник, който е част от гръцката група Viohalco, подготвя инвестиция 57.3 млн. евро, която ще повиши ефективността на използваните енергийни и водни ресурси в производството. Това става ясно от съобщение на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която предстои да разгледа отпускането на до 35 млн. евро заем за проекта.

Със средствата ще се финансира средносрочната стратегия на "Стомана индъстри" за декарбонизация, като инвестиции се предвижда да бъдат направени в модернизацията на производствено оборудване и помощна инфраструктура, се посочва в документите на ЕБВР.

Това включва изпълнението на мерки за енергийна и водна ефективност, повишаване на качеството и оптимизиране на разходите, както и за преодоляването на тесни места в производството.

Като част от проекта на площадката на завода ще бъде изградена фотоволтаична централа за собствени нужди с мощност до 10 мегавата. Подобен мащабен проект засега е изпълнен единствено от медодобивния завод "Аурубис" до Пирдоп и Златица. Финансирането от ЕБВР все още предстои да бъде одобрено от борда, като се предвижда заемът да е със срок до 7 години.

източник: Бюлетин БСК


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg