EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирми в "Списък на срама"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми в "Списък на срама"

mail11:00 | 21.07.2014прегледи 1288 коментарикоментари 0


Хърватия публикува "списък на срама" на над 5000 организации, които са задържали повече от една месечна заплата на свои служители тази година, в опит да овладее широко разпространената практика да не се плащат заплати на персонала, предаде Ройтерс.
Списъкът на около 5400 компании и 1600 еднолични търговци, бе качен на сайта на данъчното управление вчера. В него фигурират адвокатски кантори, детски градини, църкви и манастири, местен клон на Червения кръст и множество средни предприятия.
Ройтерс коментира, че на Балканите, когато настъпят тежки времена, често първото нещо, което се икономисва, са заплатите. Вратичките в закона, неефикасната съдебна система и слабият финансов контрол позволяват на фирмите да пропуснат изплащането на заплати понякога с месеци. При дефицита на работни места хиляди работници редовно работят за нищо.
"Въпросът тук е кой трябва да се засрами. Публикуването на задържаните заплати е само симптом на дълбоките недостатъци във функционирането на държавата", коментира най-високотиражният хърватски вестник "Вечерни лист".Изданието посочи, че ако държавата функционираше правилно, нито една компания нямаше да има шанса да задържа заплати и нямаше да има нужда от подобни списъци.
Хърватия, която се присъедини към Европейския съюз през юли миналата година, от пет години е в рецесия, а и тази година не се очаква икономически растеж. Общата сума на неизплатените заплати в частните компании, държавните предприятия и администрацията е възлизала на около 34 милиарда куни (6 милиарда долара) през март.
Преди две години данъчната служба публикува списък на около 100 000 предполагаеми укриватели на данъци, както компании, така и физически лица. Оттогава събираемостта на данъците, макар и малко, се увеличи.


 


Тагове: фирми, срам
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134