EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Белла България, "Насекомо"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Белла България, "Насекомо"

mail15:00 | 27.10.2022прегледи 719 коментарикоментари 0


Официалният старт на програмата „Indonesia – Spice Up the World“ беше даден в България в производствената база на „Белла България“ в Пловдив в присъствието на извънредния и пълномощен посланик на Индонезия в България, Северна Македония и Албания Иуан Богананта и други официални лица. Министърът на туризма и творческата икономика на Индонезия Сандяга Уно следи онлайн пробните дейности и първото производство на ренданг паданг в България.  

Българската компания е официален партньор на индонезийското правителство в кампанията му за популяризирането на гастро-дипломатическата визитка на страната по света. Посланик Иуан Богананта оцени високо усилията на компанията за сътрудничеството в проекта, инвестициите в създаването на завод за производство на ренданг паданг и ангажимента компанията да произвежда и други индонезийски специалитети.

Производственият процес на ренданг в България е с капацитет 18 тона месечно по специална азиатска технология и рецепта на топ шеф кулинаря Уилям Уонгсо.  Използваните подправки са директно доставени от Индонезия. Уилям Уонгсо извърши цялостен R&D контрол на качеството на началното производство. „Вкусът е като на индонезийски ренданг“, бе заключението му.  

Главният оперативен директор на „Белла България“ Димитър Митев даде гаранции, че произведеният от компанията ранданг ще е достъпен и за мюсюлманската общност, защото продуктът ще има Халал сертификат. 

Очаква се продуктът да е на пазарите в Европа и Близкия Изток в началото на 2023 г.

---------------------

Българският технологичен стартъп "Насекомо" е сред избраните най-добри 50 иновативни компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), според проучването "Net Zero Future50", в което се разглеждат инвестициите в климатични технологии. Докладът, изготвен от PwC, обхваща 27 държави и 8 сектора и представя класация от 50 технологични стартъпи с отношение към климата. Проучването се подготвя в партньорство с Wolves Summit.

Компанията "Насекомо", която е основана през 2017 година, разработва автоматизирани решения за отглеждане на насекоми и изгражда иновативна платформа за повишаване на ефективността на производството на инсектен протеин. През 2018 г. стартъпът инвестира 4 млн. лв. в първата си развойна база в Елин Пелин, следващите му планове са да вложи 8 млн. лв. в демобазата в Лозен, а след 2023 г. да построи и първото си промишлено предприятие в Югоизточна България за 40 млн. лв. с амбиция за експанзия в Европа и Азия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg