EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирми: Smart Organic, „Портови флот 99“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Smart Organic, „Портови флот 99“

mail18:20 | 30.11.2021прегледи 659 коментарикоментари 0


Една от най-големите компании за прозиводство на биохрани в България - Smart Organic успешно набра максималните възможни 5,8 милиона лева капитал от БВФ. Това е първата компания от програмата beamUp lab, която прави IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на БФБ. "Събрахме максималната възможна сума, но всъщност имаше интерес към двойно по-голям брой акции. Ще използваме набраните средства за придобиване на германска компания и за изграждане на нова база за производство в Божурище", заяви iзпълнителният директор на Smart Organic - Яни Драгов. Българският прозиводител на биохрани ще построи голяма складово-производствена база, която трябва да е готова до година и половина. Повечето процеси ще бъдат роботизирани, но базата ще отвори и между 20 и 30 нови работни места.

------------------

Българският финтех стартъп Payhawk обяви, че е набрал ново финансиране в размер на 112 млн. долара. Това се случва три години след началото на дейността му и само шест месеца след привличането на предходната инвестиция от 20 млн. долара. След последната финансова инжекция компанията вече се оценява на 570 млн. долара, съобщава самата тя. Първия милион компанията набра едва на шестия месец от стартирането на дейността си. Тя успя бързо да привлече вниманието на инвеститорите с решението си за фирмени плащания и управление на разходите. От кръга за финансиране от серия А насам обемът на транзакциите през платформата се е увеличил с 663% и продължава да расте с 45% месечно през октомври.

---------------------------

Фабрика за консервиране на гъби и пчелни продукти започват да строят край Брезово, съобщи кметът Христо Енков. Инвестицията е за 3,5 млн. лева, а в бъдещото предприятие ще работят 60 души. Част от средствата - 1 720 194 лв., са осигурени безвъзмездно по линия на фонд "Земеделие", а останалите - 1,8 млн. лв. са собствени средства. Теренът за строежа на фабриката е около декар и половина и се намира между Чоба и Брезово. "С тази инвестиция се поставя началото на новата зелена индустриална зона, в която ще намират място само иновативни производства, които отговарят на условията за чистота и безопасност на почвата, водата и въздуха", посочи кметът Енков. Преди 2 години Брезово успя да сертифицира южната част на общината откъм Средна гора като екологично чиста и обяви намеренията си да превърне района в първата зелена община в България.

---------------------

Български учени изградиха първия за страната дeмoнcтpaциoнeн плaвaтeлeн cъд с xибpиднo зaдвижвaнe нa бaзa cлънчeвa eнepгия, бaтepия и вoдopoднa гopивнa ĸлeтĸa. НуdRUfоrсе, който ще се движи по peĸa Дунав, ще бъде представен на 25 ноември в Силистра. Hayчeн eĸип oт Pyceнcĸия yнивepcитeт paбoти пo пpoeĸтa oт 2019 г. B проекта са участвали също учени от БAH и Texничecĸия yнивepcитeт - Coфия. Корабът е с нулеви въглеродни eмиcии и е изгpaдeн пo Haциoнaлнaтa нayчнa пpoгpaмa "Hиcĸoвъглepoднa eнepгия нa тpaнcпopтa и битa" (E плюc), финaнcиpaнa oт Mиниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa и c дoпълнитeлeн финaнcoв pecypc oт Pyceнcĸия yнивepcитeт. Πлавателният съд тежи 3.5 т и е дълъг 10.5 м, широк 4.5 м и висок 2.5 м. Може да превозва до 12 души c eĸипaжa.

-----------------

Към края на септември 2021 г. „Портови флот 99“ показва намаление на нетните приходи от продажби до 4.87 млн. лв., което представлява намаление със 7.29% спрямо същия период на 2020 година. Паричните приходи на фирмата се формират от 98.69% приходи от продажба на услуги и 1.31% от други приходи. И разходите по дейността на дружеството са намалели - с 9.36% на годишна база. Това е причината „Портови флот 99” да повиши положителния си нетен финансов резултат. В края на септември той е 198 хил. лв. при 94 хил. лв. година по-рано. Секторът, в който работи “Портови флот 99” АД е свързан с извършване на основни морско-технически пристанищни услуги, включително за влачене, буксировка на плаващи средства, провличане или тласкане, включително въвеждане на кораби или други плаващи средства в пристанищата и извеждането им от тях.

Източник:24 часа,economic.bg, money.bg, Банкеръ, Капитал


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg