EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финландската "Фортум" потенциален инвеститор в „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландската "Фортум" потенциален инвеститор в „Белене”

mail14:15 | 21.01.2011прегледи 1003 коментарикоментари 0


Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ не разполага и не е разглеждало предложение за промяна на предназначението на площадката на АЕЦ "Белене". Това каза във времето за парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
От 1981 г. до днес са извършвани различни геоложки и геофизични и сеизмични проучвания за потвърждаване на избора на площадка, тя е осигурена нормативно и технически е подготвена за начало на строителните дейности, отбеляза Трайков. По думите му предвид изградената инфраструктура за строителство на АЕЦ, трудно може да бъде променено предназначението на площадката, така че инвестираните вече средства да бъдат бързо възвърнати.
Това не означава, че ако "стомната се счупи", няма да се мисли за възможно най-добро оползотворяване на това, което има, коментира министърът.
В отговор на друго депутатско питане, той каза, че няма съгласие между "Росатом" и българската страна за ескалационната добавка по проекта АЕЦ "Белене". Само по себе си предложението на "Росатом" не е основание за анулиране на договора, коментира Трайков. Такива основания биха могли да се търсят, ако се стигне до етап на остро противопоставяне, когато страните защитават интересите си по съдебен ред, отбеляза министърът и изрази надежда до това да не се стига.
Отговаряйки на друг депутатски въпрос, министърът каза, че е допустимо привличането на финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" като инвеститор в проекта за АЕЦ "Белене", въпреки че компанията има съвместен проект с "Росатом". "Фортум" отговаря на всички изисквания, които имаме за инвеститор в АЕЦ "Белене", отбеляза Трайков.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158