EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ще продължи в АЕЦ„Белене”, само ако я купи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ще продължи в АЕЦ„Белене”, само ако я купи

mail10:52 | 30.10.2009прегледи 592 коментарикоментари 0


Русия е готова да продължи участието си в проекта за изграждане на АЕЦ в България, но вече при други условия – като купи част от нея, се посочва в статия на руския вестник  „Независимая газета”. Експерти считат, че идеалното от икономическа гледна точка би било придобиване на контролния пакет акции на АЕЦ,  в лошия само 30% от нея. Въпросът е каква цена ще поискат българите, се отбелязва в статията.
Русия не е направила официални изявления досега по повод оттеглянето от проекта на немската RWE,стратегическият инвеститор в проекта. „България сама си създаде неприятностите, поемайки курс на преоценка на по-рано сключените проекти в енергетиката.”, пише вестникът.
В руското Министерство на енергетиката се въздържат от официален коментар за ситуацията, но източник на вестника съобщава, че когато през 2007 се е подписвал договора за АЕЦ „Белене” с Атомстройекспрот  Русия е била готова да предостави кредит от 3,8 млрд. евро, парите били заложени в бюджета.
Българите дълго мислили, но нищо не измислиха, намирайки инвеститор в RWE. Неотдавна българите започнаха да говорят за възможността за привличане на допълнителни инвеститори, за да им разпродадат държавното участие в централата от 51% По какъв начин и как това ще стане засега не е ясно, тъй като няма обявен механизъм, коментира вестникът.
Проектът вече е одобрен от ЕС, получени са разрешения, лицензи и т.н. така че главният въпрос остават парите, отбелязват в енергийното руско министерство. Русия е готова да разгледа предложение за участие в акционерния капитал на проекта.
Официалният представител на Росатом  Сергей Новиков отбелязва, че те с нетърпение очакват българските инициативи. Ние искаме да разберем какъв пакет ще ни предложат българите, казва той пред вестника.
По мнение на анализатора на компания „КапиталЪ”  Константин Гуляев, за Русия интерес представлява контролният пакет от АЕЦ „Белене” – 51%. Но трябва да се изчисли колко ще струва. Трябва да се купи не  по-малко от 25–30%, т.е. блокираща квота, в противен случай няма смисъл от подобна сделка.
Ако централата се оценява на 6–7 млрд. евро, то цената на  25% съставят 1,6–2 млрд. евро, а за контролният пакет ще са нужни  3–3,5 млрд. евро, което е нормално, отчитайки факта, че Русия бе готова да кредитира проекта с  3,8 млрд. евро. Ако цената се изчислява на базата на 10 млрд. евро, което е неадекватно, тогава въпросът за покупката едва ли ще стои. Какво ще е поведението на сегашното ръководството на България е трудно да се каже, но други инвеститори едва ли ще намерят.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg