EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финландия – тайната след Nokia

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия – тайната след Nokia

mail07:30 | 19.02.2013прегледи 2694 коментарикоментари 1


Ива Стойкова
Един от проблемите на Финландия е продължителното образование, заради което младите по-късно навлизат на пазара на труда, докато страната се нуждае от повече работоспособни данъкоплатци. Освен това е нужно да се увеличи пенсионната възраст, защото хората днес живеят по-добре и по-дълго. Тези думи са на посланика на Финландия Н.Пр. Хари Салми по време на представянето на специалния доклад на The Economist за Скандинавските страни. Вече ви представихме моделът Викинг в Швеция и Норвегия, ето каква е тайната на Финландия.
Какво ви хрумва, когато се спомене Финландия? Разбира се, Nokia. През 2000 г. гигантът държи 4% от държавния БВП. Няколко години по-късно узрява усещането, че страната не може да бъде зависима в такава степен от една единствена компания. Процесът е ускорен от финансовите проблеми на Nokia. През 2008 г. се поема в нова посока, в чиято основа е търсенето на иновативни идеи.
Без повече „Нокии” – началото
През 2009 г. финландската Агенция за иновации и технологии Tekes инвестира близо 600 млн. евро в различни проекти и има 360 души персонал. Създава се и фонд за рисков капитал Finnvera, чиято задача е да издирва стартиращи компании и да им помага да стъпят на краката си. Те действат като бизнес ускорител, отчасти финансиран от правителството, отчасти от частния бизнес. Компаниите с потенциал за растеж получават подкрепа и съвети от опитни бизнесмени и бизнес ангели.
Резултатът е една по-пазарна и приятелски настроена към предприемачеството Финландия. Впечатляващ е броят на новостартиралите компании, от които само 300 са на бивши служители на Nokia. Модерно е да се спомене в разговор, че най-доброто нещо, което се е случило на страната в последно време, са по-слабите резултати за Nokia. Атмосферата безспорно е различна и днес е бумът на видео игрите. Отличен пример е успехът на Rovio Entertainment, създател на популярните и сред децата по света Angry Birds. Играта е свалена 600 млн. пъти, а оборотът на компанията е $100 млн. през 2011 г.
Студентска революция
През 2010 г. група студенти от Aalto University, близо до Хелзинки, се заемат с най-конструктивното студентско начинание. Вдъхновението си получават в Масачузетския технологичен институт, където усещат силата на предприемачеството. Връщайки се у дома, организират „лято на стартиращия бизнес”. Идеята им е да покажат, че бъдещето на Финландия е в новите компании, а не в старите гиганти. Инициативата им се превръща в сезон на иновациите.
Днес е налице бизнес инкубаторът The Start-Up Sauna, (сауната е финландско изобретение – бел. р.), който се финансира от правителството, бизнеса и академичните среди. Младите ентусиасти се помещават в неугледен склад в близост до университета, но услугите, които предлагат са работно място, насоки за прохождащи предприемачи, учебни посещения до Силиконовата долина и още много мрежови възможности, включително създаването на собствена група в рамките на голямата студентска инициатива. В основата на това специално място е убеждението, че насърчаването на предприемачеството е повече въпрос на култура, отколкото средство за печелене на пари. Ето защо младите финландци от този кръг гледат по един и същи начин на Русия и Балтийските страни и на Бостън и Сан Франциско.
Образование
Финландците имат една от най-успешните образователни системи. Това е възможно чрез детайлизирани национални учебни програми, училищни инспекции, трудни изпити и училищни ваучери. Всички деца посещават общообразователно училище от 7 до 16-годишна възраст, като няма прекъсване или граница между началното и средното училище. Учителите, от своя страна, експериментират с различни стилове на преподаване, но винаги водещи са креативността и екипността. Използват тестовете за проверка на учениците, но не и за да ги класифицират чрез тях. Навършилите 16 години ученици се разделят в академично и професионално направление.
Разходите за образование представляват 6,4% от БВП за 2009 г., съотнесено към 7,3% в САЩ. Финландските учители не спират да се оплакват, че са зле платени и се сравняват с британските си колеги и техните високи заплати. На какво тогава се дължи успехът?
Финландският образователен модел не зависи нито от отчетността (дясна панацея), нито от ресурсите (лява идея), а се крепи на доверието и стабилността. Правителството успява да привлече много качествени хора към сравнително ниско платена професия, към която обаче всички се отнасят с огромно уважение. Учителите са свободни да сътворяват свои собствени програми, да разработват авторски тестове. Тази система е останала почти без промяна от началото на 1970 г.
Пенсионна система
Мъжете и жените във Финландия се пенсионират на една и съща възраст - 65 г. Пенсионерите получават 57.8% от дохода им преди това. Финландия плаща 12% от БВП за пенсии на служители. Високите пенсионни разходи на страната обаче не са се отразили на дълга й, който възлиза на 41.7% от БВП. От друга страна, средната продължителност на живота на финландците е 82 – 86 години, което обяснява защо финландският посланик у нас смята, че сънародниците му се пенсионират твърде рано.
Данъци
Данъците във Финландия са сравнително високи. Данък върху доходите се дължи към държавата и към общината по индивидуален данъчен процент. Общинските данъци варират от 16.25 % до 21%, освен тях се плащат църковен данък 1-2%, пенсионно осигуряване 4.9%, здравна застраховка. По този начин, на база изброените данъци и осигуровки се формира общо облагаем данък, който варира от 26 до 30.5%.
Стандартния данък добавена стойност е 23%, като за храните е 13%, а за книги, влакови и автобусни билети е 9%.
Начин на живот
Раят на предприемачеството във Финландия и заетостта на хората в активна възраст, които трудно съчетават работата с домашните задължения, е създал условия за създаването на компания за професионално почистване на дома Hemfrid, която има 10 хиляди редовни клиенти и 1326 служители, 70% от които са родени в чужбина.
 


 
Коментари
 
ico - 01-08-2013 г. 17:29:59

Вашата статия е пълна с неточности. Най-безочливите "през 2008 година - финландците създават Агенция за иновации и технологии Tekes с годишен бюджет 600 млн. евро и 360 души персонал" Текеш всъщност е създаден доста преди това - 1983!!! http://en.wikipedia.org/wiki/Tekes Linas Matkasse са шведи http://sv.wikipedia.org/wiki/Linas_Matkasse Hemfrid също.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg