EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финландия – призракът на Ирландия е близо?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия – призракът на Ирландия е близо?

mail15:00 | 18.07.2011прегледи 795 коментарикоментари 0


Кати Похянпало и Диана бен Аарон, агенция Bloomberg
Ари Коскинен мисли, че е късметлия, след като си е намерил работа в Националната асоциация на безработните във Финландия. Ари е на 37 години, специалист е по технологиите и помага на местни групи в подкрепа на безработните в страната, които са 9,8% от населението в трудоспособна възраст, в момент, когато най-северната държава от еврозоната се опитва да спре упадъка в двата си главни индустриални отрасъла: технологиите и производството на хартия.
"Безработицата причинява много затруднения - алкохолизъм, здравни проблеми", разказа Коскинен в интервю, взето по телефона от Хелзинки на 5 юли. Финландците са податливи на депресия, когато останат без работа." Една от шестте държави от еврозоната с максимален кредитен рейтинг AAA, Финландия може да бъде застигната през идното десетилетие от съдба, подобна на сполетялата Португалия, чийто кредитен рейтинг бе понижен до високорисков (junk), освен ако не намери скоро нови отрасли на икономически растеж, предупреди Тимо Тюрваейнен, главен икономист в базираната в Хелзинки Aktia. Производителят на мобилни телефони Nokia обяви, че съкращава 1900 работни места във Финландия от миналата година, или 10% от работната си ръка в страната, на фона на понижаването на пазарната стойност на компанията с почти 50% от януари. Без растеж Финландия трябва да увеличи своя дълг, за да плаща за най-бързо остаряващото население в Европа.
"Финландия има фундаментален проблем с конкурентоспособността и с дисбаланс в държавните финанси, изострен от застаряващото население", каза по телефона Тюрваейнен. "След 10 години е възможно да имаме проблеми, подобни на проблемите, пред които е изправена сега Португалия." Броят на работещите на всеки пенсионер ще намалее до 2015 година от четирима на трима. Финландия ще достигне това съотношение около пет години преди останалата част на Европа, изчислява Евростат - статистическата агенцията на ЕС, чиято централа се намира в Люксембург. Държавният дълг ще набъбне през 2011 г. до над 50% от брутния вътрешен продукт (БВП) от 34,1% преди три години, според Европейската комисия.

Призракът на Ирландия
"Увеличаването на дълга трябва да бъде спряно", призова Ян фон Герих Ц главен анализатор в Nordea Markets в Хелзинки. "Ирландия имаше рейтинг AAA - по-ниско равнище на дълга от Финландия и излишък в държавния сектор, но тогава връхлетя кризата и ситуацията бързо се промени." Moody's Investors Service понижи на 12 юли кредитния рейтинг на Ирландия до високорисков, като се аргументира, че спасителният пакет за тази страна от еврозоната на стойност 85 милиарда евро може да се окаже недостатъчен, за да предотврати изпадането й в неплатежоспособност. Докато тежкото положение на Ирландия бе свързано с прекалено големите кредити, отпуснати от местните банки, нейният пример
остава актуален за икономики, при които растежът не може да издържи на темпото на държавните разходи, обяснява Ван Герих. Дълговата криза в Европа показва, че ако фискалната слабост не бъде преодоляна навреме, това може да принуди правителствата да наложат сурови мерки за икономии на по-късен етап. Има риск Финландия да бъде принудена да "предприеме спешни действия", за да оправи своите финанси, ако проблемът с пресъхването на нейния бюджет не бъде решен незабавно, предупреди на 15 юни управителят на централната банка Ерки Лийканен.

Увеличена доходност
Разликата между доходността на финландските и германските държавни облигации с петгодишен падеж се увеличи на 14 юли от 35,5 до 36 процентни пункта. Доходността на португалските бе с 1529 базисни пункта по-висока в сравнение с тази на германските. Шестпартийното коалиционно правителство във Финландия, оглавявано от премиера Юрки Катайнен, може да има проблеми да си осигури единството, необходимо за бюджетни съкращения. Катайнен, който състави своя кабинет през юни след продължили два месеца преговори, имали за цел да оставят евроскептичната партия "Истински финландци" в опозиция, трябва да убеди депутатите, че е правилно да подкрепят спасителните планове за други държави от еврозоната и едновременно с това самата Финландия да понесе строги икономии.
Финландската икономика, която възлиза на 255 милиарда долара и е дом на двете най-големи компании за производство на хартия в Европа - Stora Enso (STEAV) и UPM-Kymmene (UPM1V), бе построена върху горите на страната. От 60-те години на 20-и век хартиената промишленост на Финландия обаче отслабва, тъй като нововъзникващите пазарни икономики предлагат дървен материал на по-ниски цени. Делът на дървопреработващата промишленост от националната икономика спадна два пъти до 2,4% от края на 70-те години на 20-и век до 2009 година. В отрасъла през 2009 г. са били заети 2% от работната ръка във Финландия, срещу близо 5% преди четири десетилетия, показват данни на правителството.

Най-голямата в света
С централа в Еспоо, близо до Хелзинки, Nokia започва производството на мобилни телефони през 90-те години на 20-и век, за да се превърне в най-голямата компания в този бранш в света. Успехът на Nokia помогна да бъде извадена Финландия от рецесията. След като се сви с около 6% през 1991 година, националната икономика нарастваше средно с 4,5% през периода 1994-2000 година. В своя пик през 2000 г. Nokia можеше да се похвали с дял от 4% от БВП на Финландия, според Юрки Али-Юркое, икономист в базирания в Хелзинки изследователски институт ETLA. Сега, обаче, дните на компанията двигател на финландския икономически растеж са в миналото. Нейната печалба спадна с 74% от 2007 година. И делът й от националната икономика се стопи до 1,6%, в момент, когато тя се мъчи да се конкурира с iPhone на Apple и устройствата, използващи операционната система Android на Google.
Nokia обяви през април, че ще съкрати 7000 работни места по света. Въпреки че 3000 от тези позиции ще бъдат прехвърлени в компанията за консултации в областта на технологиите Accenture, икономическите последици от това са ясни.

Упадъкът на Nokia
Индексът Nasdaq OMX в Хелзинки се понижи с 16% тази година - второто най-слабо представяне в развитите държави след Гърция. Акциите на Nokia потънаха с 48% през същия период при спад от 2,6% на служещия за база за сравнение европейски индекс Stoxx 600. "Нито един от традиционните отрасли не е в типа "режим" на растеж", който помага на икономиката, казва Паси Куопамаеки, главен икономист в Sampo Bank, подразделение на Danske Bank. УБез растеж, ситуацията е напълно безнадеждна."
Докато финландското министерство на финансите изчислява, че националната икономика ще регистрира тази година растеж от 3,9%, след като нарасна с 3,6% през 2010 година, това надали ще компенсира спада от 8,2% през 2009 година. Тимо Тюрваейнен твърди, че Финландия все още има време да промени курса. Програми за насърчаване на нови проекти са в ход в университета Аалто и в самата Nokia, с цел да бъде повторен успехът на създателя на популярната видеоигра "Angry Birds" ("Гневни птици") Rovio Mobile.

Образовано население
Финландия може да разчита на второто най-добре образовано население в развития свят след Южна Корея, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). А правителството увеличи своята подкрепа за предприемачите. Тюрваейнен каза, че това може да помогне на Финландия да избегне зависимостта от шепа компании и грешките от миналото. "Това е малко като инвестирането, при което диверсификацията е нещо мъдро", направи сравнение той.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg