EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финландия позволи добив на литий

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия позволи добив на литий

mail11:40 | 09.02.2023прегледи 742 коментарикоментари 0


Южноафриканската минна компания "Сибание стилуотър" е получила важно екологично разрешение за проекта на дъщерната си компания "Келибер" за добив и преработка на литий във Финландия, предаде Ройтерс. Това разчиства пътя на компанията да започне да снабдява европейския пазар на батерии за електромобили с важния метал.

"Сибание" съобщава, че положителната екооценка на мината Рапасаари и концентратора в Пайванева, получени от местната екоагенция, включват и правото за започване на работа дори и при наличието на обжалвания.

"Сибание" пое контрола на финландската компания за производство на химикали за батерии "Келибер" през октомври м. г., когато увеличи дела на акциите си до 85 на сто. Южноафриканската компания закупи първоначален дял от финландското дружество през февруари 2022 г.

"Доволни сме, че получаваме това разрешение, след като по-рано получихме и одобрение за рафинерията на "Келибер" за литий в Кокола", заяви главният изпълнителен директор на "Сибание" Нийл Фроунмън и допълни, че строежът й ще започне в близките седмици. През ноември бордът на "Сибание" одобри 588 милиона евро за строежа на рафинерията в Кокола.

"Сибание", чийто акцент доскоро беше добивът на злато и платина, през последните години диверсифицира бизнеса си и заложи на добив и рафиниране на минерали, ползвани за производството на батерии за електромобили. Освен в "Келибер", компанията си партнира с австралийската "Йониър" (Ioneer) за съвместна разработка на литиевия проект "Риолит ридж" (Rhyolite Ridge) в САЩ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg