EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансови затруднения на Türk Telekom

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансови затруднения на Türk Telekom

mail14:50 | 01.11.2016прегледи 836 коментарикоментари 0


Полагат се усилия за разрешаване на дълговите проблеми на основния акционер в Türk Telekom, съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от агенция Reuters. По думите му, освен по преструктуриране на дълга на мажоритарния собственик Oger Telecom, се работи и по вариант за „постоянно” разрешаване на трудностите.

В края на септември Oger Telecom е пропуснал лихвено плащане от близо $300 млн. по заем в размер на a $4.75 млрд., според твърдения на банкови и други източници.

Türk Telekom, от който 30% притежава турското министерство на финансите, съобщи, че не очаква събития, свързани с акционерите, които да се отразят на ежедневните дейности, ангажименти и задължения на телекома. Официалното съобщение гласи, че финансовите споразумения не включват поемане на плащания от страна на други акционери в случай на пропуснати плащания по задължение.

През 2005 г. консорциум начело със саудитско-ливанската компания Saudi Oger купи 55% от капитала на турската държавна телекомуникационна компания за $6.55 млрд. Компанията Oger Telecom е част от Saudi Oger Group, която е собственост на семейството на бившия ливански премиер Рафик Харири, убит при бомбено нападение в Бейрут на 14 февруари 2005 г. Приватизацията на турския телеком е част от изискванията на Международния валутен фонд  след тежката финансова криза в страната през 2001 г.

Проблемите на мажоритарния собственик на турския телеком няма как да не са свързани с финансовите затруднения на Саудитска Арабия. Най-голямата икономика в Близкия Изток и най-голям износител на петрол пострада от срива в цените на черното злато. МВФ дори прогнозира фалит на кралството до 5 години. В доклад за региона институцията записа в прогнозата си за страната очакван бюджетен дефицит от 21,6% за 2015 г. и 19,4% за 2016 г.

Суровият петрол допринася за 80% от бюджетните попълнения на страна и значителното намеление в цената предизвиква сериозни затруднения за Рияд. В края на миналата година правителството започна да бави редица плащания към фирми-изпълнители на държавни поръчки.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg