EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансовата загадка на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовата загадка на България

mail07:50 | 07.05.2013прегледи 2311 коментарикоментари 1


Оливие Дория д` Ангри*, специално за komentator.bg**
Живеем във финансов свят, в който кредитният риск значително се е влошил…
При инвестициите имаме три вида риск: 1. кредитен риск; 2. ценови риск; 3. съдружествен риск (за съдружниците в инвестицията)…
Банките в Съединените щати (някога най-защитената инвестиция) напоследък получават по-ниски оценки, така е и в Обединеното кралство, Гърция се издъни, Италия, Испания, Португалия, Ирландия са с все по-ниски оценки.
Но пък Руанда напоследък издаде облигации за 400 милиона долара при 7% печалба.
Печалбата при Българските държавни облигации също се срина през последните 12 месеца. Преди една година тя беше над 5%, а сега е малко над 3% при десетгодишен падеж. Парадокс е, но аз смятам, че българските облигации са по-сигурни от германските и японските, защото JGB са с най-ниски нива за всички времена и продължават да падат.
Ниските печалби означават по-високи цени, затова на практика при максимален риск се получава минимална възвращаемост. Това е парадоксът. Така преди дни италианските CTZ с осемнадесет месечен матуритет бяха купувани при 1% печалба, което е най-ниското им ниво за всички времена
Да, аз все още смятам, че десетгодишните български облигации са най-добрата инвестиция в Европа. Съотношението дълг-БВП е 14% , което е най-ниското ниво в Европа. Голямата загадка е защо България не издава повече облигации, за да създаде работни места и да увеличи покупателната способност на страната?
Другата въпросителна е: Инвестират ли българските банки в испански и италиански правителствени облигации? Сигурен съм, че това се е случвало с гръцки облигации… Може би също така се купуват много по-рисковите южноевропейски облигации. Това може да доведе до фалити на банки и национализация по подобие на Обединеното кралство през 2008г.
Само предполагам, тъй като не познавам България в достатъчна степен. Страната не е въвела еврото, но и с лев, обвързан с еврото и валутен борд, страната де факто работи с еврото, тъй като всеки лев, излязъл от централната банка е обезпечен с еквивалентната стойност в евро!
Пазарите са гладни за печалба, ето друга причина, поради която златото и други ценности губят стойност. Но ако се върнем на въпроса за България , следващ спад на еврото до края на 2013г. ще донесе ползи за износа, но ако еврото се срине , тогава трябва да се мисли за план Б… в смисъл за друга обвързаност на лева, различна от германската марка, вероятно смесица от германка марка и американския долар.
*Оливие Дория принадлежи към старата благородническа фамилия Дория в Генуа. Италиански финансист. Бил е управляващ директор в "Мерил Линч" Лондон от 1989г. до 1995г. и "Дойче Морган Гренфел" (1995г.-1998г.). За периода от април 2006г. - ноември 2007г. е управляващ директор в "Дойче Банк" Лондон.
**komentator.bg медиен партньор на EconomyNews.bg

 


 
Коментари
 
spassimir - 23-05-2013 г. 20:48:01

защото като емитира ДЦК и ги инвестира в пенсии и по високи заплати на държавните служители те преобладаващо ще си купят продукти произведене преобладаващо извън България и на тях пак ще им малеят заплатите и пенсиите. А пък държавата ще има задължението да обслужва ДЦК и т.н.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg