EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Финални цифри от ОП "Развитие на човешките ресурси"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финални цифри от ОП "Развитие на човешките ресурси"

mail11:30 | 16.05.2014прегледи 1805 коментарикоментари 0


Какво бе постигнато чрез ОП "Развитие на човешките ресурси" в периода 2007-2013 г. ? Ето какво показват данните от доклада, представен от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Към края на месец декември 2013 г. са договорени 98 на сто от общия бюджет на програмата, разплатени са близо 1 442 млн.лв. (61 на сто от бюджета на програмата). Верифицирани и отчетени към Европейската комисия са 54 процента от общия бюджет на програмата или над 1 275 млн.лв.
Освен добър финансов напредък, изпълнението на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" през 2013 г. е показала, че програмата активно подкрепя политиките в областта
на заетостта, образованието и социалното включване. През изминалата година над 23 хиляди души са започнали работа след предоставяне на посреднически услуги или успешно завършено
обучение. Допълнително, близо 5 400 лица са започнали работа в сферата на социалната икономика. По този начин, общият брой на хората, намерили ново работно място благодарение на Оперативната програма е доближил 105 хиляди души от старта на програмата.
Оперативната програма е направила възможно близо 184 хиляди деца да вземат участие в извънкласни и извънучилищни дейности, като по този начин общият брой на децата, участвали в такива образователни форми достигна впечатляващия брой от 782 хиляди от старта на програмата до момента. В сферата на социалното включване, над 13 хиляди лица всеки месец са получавали услугата "личен асистент", а общият брой на хората, получили достъп до услуги в общността или в семейна среда е нараснал с 5 хиляди души за периода от януари до декември на миналата година. От старта на програмата до момента броят на лицата с подобрен достъп до услуги в общността или в домашна среда е нараснал с над 65 хиляди души.
В допълнение, на заседанието членовете на Комитета за наблюдение са одобрили изменения в някои от действащите схеми с цел по-добро изпълнение на индикатори и усвояването на спестения финансов ресурс. Заделени са били допълнителни 20 млн.лв. за услугата "личен асистент", с което е създадена възможност предоставянето на услугата да продължи до края на 2014 г., посочват от МТСП.

 


Тагове: средства, ОП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg