EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фермери заляха с мляко сграда на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фермери заляха с мляко сграда на ЕС

mail14:45 | 27.01.2017прегледи 789 коментарикоментари 0


Животновъди-членове на Европейския млечен борд демонстрираха вчера в Брюксел с искане да бъде предложен инструмент за справяне с кризи, който ще предотврати попадането на прекалено големи количества мляко на европейския пазар. Протестите съвпаднаха със срещата на Съвета по земеделие и рибарство на ЕС, която се проведе в сградата на Европейския съвет.

Според Европейския млечен борд секторът все още преживява криза и докато доброволното ограничаване на производството на мляко е довело до повишаване в цената на суровината, според членовете на Борда продажбата на мляко на прах на публични търгове, организирани от Европейската комисия отново ще постави пазара под напрежение.

От Борда призовават Европейската комисия и Съвета на министрите на земеделието на ЕС да създадат правна рамка за Програма за отговорност на участниците на пазара на мляко. Освен това според експертите е необходимо да се създадат нови правила за бърза реакция и предотвратяване на кризите на пазара в бъдеще.

Действието на мерките за подкрепа на млечния сектор може да бъде удължено и след 2020 г. Това стана ясно по време на последното заседание на Съвета на министрите на земеделието на ЕС в Брюксел под председателството на Малта. Главните администратори на националните агроведомства на страните-членки признаха, че е постигнат напредък във възстановяването на пазара на мляко в ЕС, но също изразиха своята загриженост от факта, че все още има нестабилност в няколко сектори, особено на млечния пазар, на пазарите за говеждо и пилешко месо.

Пакетът от мерки в подкрепа на млечния сектор е ефективен и неговото действие ще бъде удължено след 2020 г., бе преобладаващото мнение сред министрите.

Припомняме, че по време на заседанието на Съвета на министрите на земеделието на ЕС имаше протести организирани от Европейския млечен борд. Причина бе недоволството от нестабилната ситуация на пазара за мляко.

Малта представи своите основни приоритети и областите, в които ще работи по време на своето председателство на Съвета на ЕС в периода до юни 2017 г. Акцентът ще бъде върху наблюдението на пазарите и на текущите преговори по търговски споразумения на ЕС с трети страни. Освен това ще се работи върху теми като производството на органични продукти, горите, резистентността на антибиотици и ветеринарни лекарства. В сектор рибарство страната ще работи за приемането на няколко законодателни акта, включително различни многогодишни планове за работа и технически мерки.

/Агрозона


Тагове: фермери, мляко
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg