EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ферма развъжда риба от ерата на динозаврите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ферма развъжда риба от ерата на динозаврите

mail15:15 | 06.07.2021прегледи 744 коментарикоментари 0


Стопанство във варненското село Баново развъжда есетрова риба със затворена рециркулационна технология, съобщават от Областния информационен център-Варна. Видът е един от най-древните - още от времето на динозаврите. Есетрите са най-застрашените риби в световен мащаб заради свръхулов, незаконна търговия с хайвер и замърсяване на водата.
Преди 7-8 години бившият моряк Антон Дойнов започва пробно да се занимава с развъждане на есетри заедно с партньора си. Посещава ферми в Китай, за да проучи опита им, тъй като според него това е най-развитата страна в сферата на аквакултурите. Двамата решават да започнат бизнес с развъждане на есетрови риби в изкуствени условия. Кандидатстват с фирмата си "Аквакултури Варна" ООД и печелят проект по Програмата за морско дело и рибарство. Изпълнението му стартира през март 2018 година. Така успяват да създадат стопанството си в Баново.
Използват европейските средства в размер на 1 540 599 лева за оборудване на развъдника. Купуват 20 басейна, където да отглеждат есетрите, помпи, филтри, репродуктивна техника, агрегат за аварийно захранване, водоструйна машина, кислород генератор с компресорна инсталация и всичко друго, необходимо за целта. За да намалят разходите за електричество, монтират на покрива на сградата фотоволтаична система. По проекта купуват работно облекло и дори обзавеждат стая за персонала.
Капацитетът на производство на развъдника е между 40 и 50 тона годишно. В изкуствените условия се отглеждат различни хибриди. Рибите се хранят с германски гранули, тъй като качеството им е високо, сподели собственикът. Когато наддадат над 1 кг, дневната им дажба храна е около 1 процент от теглото им. Преди продажба есетрите се отделят и се оставят гладни, за да не се предлагат на клиентите с изкуствено завишена маса. Продуктът е екологичен, тъй като не се използват никакви медикаменти, а водата в басейните се пречиства изцяло механично. Подобни риби се отглеждат в садки в язовири, в които не е особено чисто, коментира Антон Дойнов. Неговата ферма използва изворна вода от Баново и Калиманци, която циркулира в система, без да променя състава си.
В момента развъдникът снабдява с есетри варненски ресторанти и хотели по Северното Черноморие. Фирмата планира износ за Румъния, има идея да започне производство и преработка на други рибни продукти, допълват от ОИЦ-Варна.
/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969