EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Феноменът пингдемия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Феноменът пингдемия

mail15:09 | 28.07.2021прегледи 954 коментарикоментари 0


Феноменът вече има име: пингдемия. Предполага се, че на почти два милиона британци в момента им се налага да се изолират, тъй като или са болни от коронавирус, или поради близки контакти със заразени са били уведомени, че трябва да си останат вкъщи с "пинг" - чрез британското приложение за коронавирус или пък от здравните власти.

Страната е изправена пред напълно неочаквани предизвикателства. Много от супермаркетите имат проблеми да запълнят рафтовете си, снимките в социалните медии илюстрират ситуацията достатъчно добре.

Проблеми със сметоизвозването, затворени бензиностанции

По информация на БиБиСи, в някои райони и сметта не се извозва, а полицията предупреждава гражданите за очаквани затруднения заради недостиг на служители. Пак заради липсата на персонал редица бензиностанции са затворени, а учениците са изпратени преждевременно в лятна ваканция.

Пингдемията породи дебати дали напълно имунизираните могат да избегнат задължителната карантина, като вместо нея се тестват ежедневно. Това правило би трябвало да влезе в сила в средата на август. До момента има изключения само за участниците в един пилотен проект и за служителите в здравеопазването.

Много браншове, сред които в търговията на дребно и месната промишленост настояха изключенията да се отнасят и за тях - не без успех: заради критичното положение правителството на премиера Борис Джонсън въведе извънредни правила за работещите в супермаркетите, които са имали контакт със заразени с коронавирус. За тях изискването за карантина вече не важи - вместо това те трябва да се подлагат на редовни тестове за коронавирус.

Заболеваемостта нараства

Във Великобритания броят на новозаразените расте отново от седмици - най-вече заради разпространението на силно заразния вариант Делта. Към това се добавя обстоятелството, че британското правителство междувременно отмени почти всички ограничения, свързани с пандемията.

Материалът е публикуван в DW


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg