EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Феноменален интерес към евросредства за енергийна ефективност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Феноменален интерес към евросредства за енергийна ефективност

mail11:13 | 22.02.2011прегледи 1139 коментарикоментари 0


Мерките за енергийна ефективност по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) генерират феноменален интерес, каза регионалният министър Росен Плевнелиев днес на форума  „Зелена икономика”. Според него енергийната ефективност е била леко неглижирана в предишните години, но 2011 г. ще бъде решаваща, за да се създаде траен интерес. ОПРР е инструментът, помогнал на министерството  да се съсредотичи върпу проблемите на енергийната ефективност. „По ОПРР пряко свързани с енергийна ефективност са проекти за 983 млн. лв., като са подписани 503 договора за 244 млн. лв., като те се осъществевят в цялата страна. Предвиждат се мерки за енергийна ефективност на всички нива от жилищния и публичния сектор до сложни мерки, свързани с ВЕИ и тяхното интегриране.
Мерките по тази програма са генерирали такъв феноменален интерес, че МРРБ има списък с чакащи проекти за над 200 млн. лв. включително детски градини, училища, публични сгради.
По ОПРР има още и 244 млн. лв. за мерки, свързани основно с енергийната ефективност – за градска среда, по които общините ще могат да инвестират за спестяващо ток осветление например.
През юни ще стартира нова схема за 78 млн. лв. по ОПРР за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради.
В България 700 000 семейства живеят в строени през 60-те до 80-те години на миналия век индустриални сгради. В 18 700 от тях живеят 2,7 млн. българи. Тяхното реновиране би струвало около 4 млрд. евро на базата на опита, който МРРБ реализира по пилотен проект за саниране на 50 сгради. Ако се инвестират тези средства, ще бъдат спестени 1600 мегавата или „се икономисва АЕЦ „Белене”, каза Плевнелиев. Пилотният проект за санирането на 50 сгради, трябва да прерасне в 600. Темата за енергийната ефективност ще играе изключително важна роля в следващите години, каза министърът. Националната мащабна програма ще обхване освен частните и обществените сгради, тя ще докаже, че търговските банки, заедно с институциите, могат да генерират национален приоритет.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg