EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ФЕД ще вдигне лихвите още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФЕД ще вдигне лихвите още

mail18:15 | 21.03.2017прегледи 1990 коментарикоментари 0


Федералният резерв е на път да повиши още на два пъти лихвените ставки през настоящата година, като неговата бъдеща политика може да бъде по-малко или по-агресивна в зависимост от фискалната политики и от други ефекти, влияещи върху икономиката на САЩ, заяви президентът на Фед на Чикаго Чарлс Евънс в интервю за телевизия Fox Business Network, цитирана от БНР.

Ако перспективите за икономическия растеж се втвърдят и имам по-голяма увереност, че инфлация ще продължава да нараства, би било основателно трикратно вдигане на лихвите за цялата текуща година. Ако несигурността относно инфлацията се окаже по-голяма, може да има по-слабо затягане на лихвите, но в същото време и по-агресивна политика на тяхното повишаване, ако инфлацията се окаже по-силна от очакваното, заяви Чарлс Евънс пред  Fox Business Network.

Мисля, че към настоящия момент икономиката е поела доста добър курс на развитие с много силен пазар на труда и по-нататъшно придвижване на инфлацията обратно към целевото ниво на Фед от 2 на сто, посочи той и допълни, че всичко това е рецепта за увеличаване на цената на заемите за икономиката, визирайки лихвените ставки.

Коментарите на Евънс са първите, които той направи след заседанието на Фед през миналата седмица, когато американските централни банкери оправдаха очакванията на финансовите пазари, повишавайки за трети път от края на финансовата криза федералната фондова лихва до диапазон между 0,75% и 1,00%.

Според президента на Фед на Чикаго, икономиката на САЩ се очаква да нарасне с 2,25% през тази година, като той ще очаква детайли за евентуални промени в данъчната политика, в държавните разходи и в регулаторните политики, преди да промени своите очаквания. Евънс повтори мнението си, че устойчив растеж на БВП от 4%, за който говори президентът Доналд Тръмп, би бил трудно постижим при отсъствието на съществени икономически промени.

Той също така отбеляза, че финансовите условия и в частност нарастването на цените на акциите, както и други фактори, са направили в действителност по-лесно за Фед да вдигне лихвените ставки.

В същото време обаче, президентът на Фед на Минеаполис - Нийл Кашкари защити пред CNBC своето решение да не подкрепи решението през миналата седмица за вдигане на федералната фондова лихва с четвърт процент, отбелязвайки, че работната сила и инфлацията все още не се намират на оптимални нива.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg