EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ФЕД изпревари Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФЕД изпревари Китай

mail12:50 | 03.02.2011прегледи 708 коментарикоментари 0


Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ вече притежава повече държавни облигации на САЩ от Китай, превръщайки се в най-големия кредитор на американското правителство, съобщи електронното издание на вестник Financial Times. Обемът на американските дългови ценни книжа, притежавани от УФР, миналата седмица е достигнал 1108 млрд. долара, уточнява изданието, позовавайки се на данни на нюйоркското подразделение на централната банка, което отговаря за изкупуването на облигации. Китай пък държи ценни книжа на САЩ за 896 млрд. д. според статистика на американското министерство на финансите. В началото на ноември 2010 г. председателят на УФР Бен Бърнанке обяви програма за изкупуване на държавни облигации на САЩ с обем 600 млрд. д. с цел стимулиране на американската
икономика. Извън тази програма централната банка инвестира в дългови ценни книжа 30 млрд. д. месечно от приходите, получавани от изтичащи ипотечни кредити. Тази програма започна в началото на август миналата година, като още през 2009 г. инвестициите на УФР в този тип книжа се равняваха на близо 300 млрд. долара.
Предвижда се до юни тази година резервите на УФР да достигнат 1600 млрд. д., отбелязва анализаторът Ричард Гилхули от канадската брокерска компания TD Securities, цитиран от FT. Тази сума би се равнявала общо на инвестициите на Китай и Япония, която в момента държи държавни облигации на САЩ за 877 млрд. долара.Според министерството на финансите на САЩ чуждестранни централни банки общо държат американски дългови книжа за 2600 млрд. долара, допълва изданието.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg