EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фармацевти: Аптеката не е магазин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фармацевти: Аптеката не е магазин

mail09:00 | 27.06.2011прегледи 1041 коментарикоментари 0


На протест пред НДК над 400 фармацевти, по данни на организаторите, пуснаха черни балони, символ на скръбната вест за това какво очаква българската фармация ако бъдат приети подготвените промени в закона. Оставката на министър Стефан Константинов фармацевтите поискаха, защото той не се е вслушал в техните предложения и въпреки всичко е подкрепил промените в Закона за лекарствата на Министерски съвет.
Фармацевтите настояват да бъдат спрени промените в закона за лекарствата, които не определят фиксирани цени на лекарствата в аптеките и според тях могат да работят и хора, които не са специалисти. Така хора без фармацевтично образование ще могат да продават нелекарствени продукти в аптеките. За да илюстрират какво ще се случи, ако бъде приета такава поправка на протеста имаше разпъната импровизирана шатра – аптека. На нея наред със зарзавата, зимнината, перилните препарати се продаваха и лекарства. Днес тях ги продаваха ромка и ром, които познаваха на кълбо какво лекарство да дадат.
Председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев каза, че България е единствената страна в Европа, която няма концепция за националната лекарствена политика. Според него ако имаше такава концепция, нямаше заради лобистки интереси законът да се променя през три – четири месеца. Сега предложените промени в него са добри за 4-5 човека, но са лоши за цялата държава, изтъкна Ненчев.
Фармацевтите носеха плакати, на които беше изписано: "Господин министър, на кого обещахте да промените закона", "Аптеката не е магазин, вашето здраве не е стока" и "Фармация = Корупция. Кой има интерес това да се случи", "Не на фармация без фармацевти", "Рекламните офиси - опасни за вашето здраве", "Аптеките магазини, потърпевши – болните". С такива плакати и призиви фармацевтите се обърнаха към депутатите, които предстои да гласуват промените в Закона за лекарствата в хуманната медицина. Призоваваха ги да не гласуват закон, от който ще се срамуват.
И този път на протеста имаше плакати, на които жена в леко облекло с лика на зам- министър Павлова държеше в едната си ръка кукла на конци и това беше здравният министър Стефан Константинов. Организаторите на протеста предупредиха, че скоро България ще остане без фармацевти. Те говореха за нагло поведение на властимащите, казаха, че диалогът който има с тях е пасивен и се наблюдава подигравка срещу експертността и професионализма. "Защо беззаконността се узаконява в тази държава и докога?", "Кой извади белите престилки извън аптеките?", "Защо се предложи този законопроект, след като съсловната организация твърдо заяви, че не му е времето?" попитаха фармацевтите.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg