EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ФАО: 828 млн. души засегнати от глад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФАО: 828 млн. души засегнати от глад

mail16:45 | 11.10.2022прегледи 576 коментарикоментари 0


Ключова глобална политическа платформа, насочена към продоволствената сигурност, откри своята 50-а сесия. Тя започна с обсъждане на доклада за състоянието на продоволствената сигурност и изхранването в света за 2022 г. (SOFI), с цел да бъдат разгледани структурните причини за глада и недохранването по време на сесията.

Докладът сочи, че 828 милиона души са били засегнати от глад в световен мащаб през 2021 г. Това е увеличение с 46 милиона души от 2020 г. и 150 милиона от избухването на пандемията Ковид-19.

Освен това през 2021 г. 2,3 милиарда души в света са имали умерена или тежка хранителна несигурност. Това е с 350 милиона души повече в сравнение с преди избухването на пандемията от Ковид-19.

Почти 3,1 милиарда души не са могли да си позволят здравословна диета през 2020 г., което е със 112 милиона повече от 2019 г. Това отразява ефектите от инфлацията в потребителските цени на храните, произтичащи от икономическото въздействие на въведените мерки за овладяване на пандемията.

Пленарното заседание също така има за цел да обсъди стратегическата насока на CFS за ускоряване на действията по SDG-2 (Прекратяване на глада) въз основа на седем ключови въпроса, засягащи продоволствената сигурност и храненето, идентифицирани в неотдавнашен доклад, публикуван от експертната група на високо ниво по хранителна сигурност и хранене:

1. Изграждане на устойчиви и справедливи вериги за доставки за продоволствена сигурност и изхранване.

2. Укрепване на градските и крайградските хранителни системи в контекста на урбанизацията и трансформацията на селските райони.

3. Конфликти и крехкост на хранителните системи.

4. Съживяване на климатичните политики за продоволствена сигурност и хранене.

5. Признаване на ролята и правата на работниците в хранителните системи.

6. Изграждане на смислен интерфейс за разнообразни системи от знания, технологии и практики за продоволствена сигурност и хранене.

7. Възникващи и повторно възникващи инфекциозни заболявания и други биологични рискови събития, предизвикателни за продоволствената сигурност и храненето.

CFS 50 ще постави началото на процеса на сближаване на политиките на комитета относно инструментите за събиране и анализ на данни за продоволствена сигурност и хранене и ще прегледа начините за насърчаване на отговорните инвестиции в устойчиво земеделие и хранителни системи чрез глобално тематично събитие. Сесията ще включва специална част относно последващите действия след срещата на високо равнище за хранителните системи на ООН през 2021 г., включително споделяне на напредъка по прилагането на национални пътеки за преход от членове доброволци.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg