EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фамилният бизнес върху златна мина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фамилният бизнес върху златна мина

mail13:00 | 15.09.2014прегледи 7177 коментарикоментари 0


Новото проучване на KPMG International „Фамилен бизнес: Финансиране на растежа чрез частни инвеститори” дава алтернативна идея за финансиране на фамилния бизнес, а именно привличането на лица със значително благосъстояние като частни инвеститори.
Семейните фирми създават повече от 70% от глобалния БВП (по данни на Family Firm Institute), но независимо от това, по мнението на много от тях, възможностите за набиране на капитал и намирането на стратегически партньор са предизвикателство.
Според проучването, 58% от фамилния бизнес в глобален мащаб търси външно финансиране, за да осъществи инвестиционните си планове, като традиционните начини за това често изискват сериозни компромиси. При използване на рисков капитал е вероятно да бъде предпочетена продажба на цялата фирма при излизане от инвестицията с цел максимизиране на стойността, а стратегическите корпоративни инвеститори често търсят осигуряване на пълен контрол в дългосрочен план. Поради тези специфики е възможно много семейни фирми да не успеят да реализират в максимална степен потенциала си за растеж.
KPMG открива един недооценен източник на финансиране за фамилния бизнес чрез лицата със значително благосъстояние. В света има приблизително 14 милиона такива лица, които разполагат със средства в размер на  $53 трлн. (по оценка на Capgemini за 2014 г.). Много от тях имат както опит във фамилния бизнес, така и сериозен инвестиционен капитал. Резултатите от проучването показват, че водещите приоритети на частните инвеститори и на фамилния бизнес се припокриват, а това е потенциална възможност и за двете страни.
 

Някои от основните констатации в проучването са:

• 44% от лицата със значително благосъстояние вече са инвестирали във фамилен бизнес, като огромното мнозинство (95%) казват, че за тях това е бил положителен опит в сравнение с другите им инвестиции.
• 60% от тези лица търсят инвестиции с разумен риск и възвръщаемост и се насочват към дългосрочното повишаване на стойността на капитала. Подходящо решение е инвестицията във фамилен бизнес.
• Повече от три четвърти от участниците в проучването (76%) посочват, че членове на семейството запазват мажоритарен дял от бизнеса.


С какво това проучване е интересно за България?
„Фамилният бизнес е важен ресурс в българската предприемаческа среда и има стратегическа роля за икономическото развитие на страната. Засилващата се международна икономическа интеграция предоставя нови възможности, включително да привлече като инвеститори лица със значително благосъстояние от различни точки на света с цел финансиране на дългосрочен растеж,” казва Гергана Мантаркова, управляващ съдружник в „КПМГ България” ООД.
„В Германия и Испания, например, вече е налице естествен съюз между фамилния бизнес и частните инвеститори. Фирмите съумяват да получат финансиране без притеснения от загуба на контрол и независимост, както и сериозни нефинансови предимства.
Динамиката във взаимодействието между тези два свята е интересна. За да могат да работят успешно заедно, фамилният бизнес и потенциалните частни инвеститори трябва да спазват определени правила. Използвайки широката мрежа от контакти и опита на KPMG в глобален мащаб, професионалистите на „КПМГ България” могат да помогнат на български фамилни фирми в активното им позициониране в страната и чужбина и при търсене на потенциални чуждестранни частни инвеститори, с които да изградят дългосрочни и устойчиви взаимоотношения с добавена стойност.”
За проучването: KPMG в сътрудничество с Mergermarket проведе проучване сред 125 семейни фирми във връзка с видовете инвестиции, които са им необходими, инвеститорите, които предпочитат, и предходния им опит с инвестиции от частни инвеститори. В изследването участват и 125 лица със значително благосъстояние, на които са зададени въпроси за инвестиционната им стратегия и как тя би съвпаднала с фамилния бизнес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3887