EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фалшиво оборудване в АЕЦ „Козлодуй”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалшиво оборудване в АЕЦ „Козлодуй”?

mail10:40 | 24.02.2012прегледи 615 коментарикоментари 3


Подгревателите в АЕЦ „Козлодуй” работят без проблем. Това заяви директорът на атомната централа Александър Николов пред bTV. Изказването му идва след появилата се информация, че е използвана некачествена стомана в съоръженията. Всеки един подгревател тежи около 127 т. и трудно може да бъде проверен за проблеми в кратки срокове. Всяка година обаче има по 40-дневни планови ремонти за всеки един блок. Пети ще бъде спрян в края на април, докато шести в края на септември. Именно тогава ще бъдат проверено състоянието на стоманата. В АЕЦ „Козлодуй” има 8 подгревателя– по 4 във всеки блок. Те са били закупени за 29 млн. евро.
Федералните служби в Русия започнаха разследване на шефовете на предприятия свързани с ядрения сектор заради източване на средства. Ще се провери дали тръбните дъски и дъна за подгреватели с високо налягане са изработени от стомана, която не отговаря на технологичните изисквания.
Фирмата Зио в гр. Подолск е предоставял фалшиво оборудване на предприятия в страната и чужбина, сред които и АЕЦ „Козлодуй”, съобщава руската агенция Ростбалт, цитирана от БНТ. Твърди се, че заводът е произвеждал стомана, която не отговаря на технологичните стандарти и така е спестил огромни средства, поделени между директорите на водещи предприятия в руския ядрения отрасъл. Доставката за България е извършена от фирма Атом топло проект. Първата партида от оборудването за АЕЦ „Козлодуй” е през 2010г, второто преди 5 години, съобщи директорът на централата Александър Николов за националната телевизия.
 


 
Коментари
 
Атомэнергомаш - 28-02-2012 г. 09:50:23

Официальное заявление ОАО «Атомэнергомаш» Металът, използван при производството на оборудване за АЕЦ „Козлодуй“, отговаря на всички необходими изисквания за качество. Цялото произведено оборудване е прието от възложителя и успешно се експлоатира, се казва в съобщение на „Атоменергомаш“ по повод публикациите, в които се поставя под съмнение качеството на оборудването, доставено за българската АЕЦ. На „ЗиО-Подолск“ работи строга многостъпална система за контрол на качеството, обхващаща всички етапи на производство: от експертизата на получените материали и суровини до приемането на готовата продукция. Оценката за съответствие на качеството на оборудването, доставяно за чуждите АЕЦ, се осъществява от упълномощената организация ОАО „Зарубежатоменергострой“, се казва в съобщението. При изпълнението на поръчката за доставката на подгреватели с високо налягане за АЕЦ „Козлодуй“, освен редовните проверки осъществени от служителите от „ЗиО-Подолск“ и конструкторската организация /ОАО „Инжинерингова компания

Атомэнергомаш - 28-02-2012 г. 09:52:47

/ОАО „Инжинерингова компания „ЗИОМАР“/ на качеството на материалите /включително заготовките за тръбните дъски/, процесът на производство и готовото оборудване, бяха проведени допълнителни независими експертизи и изследвания от страна на главните научно-изследователски организации «ЦНИИТМАШ», ЦНИИ КМ «Прометей». Производството на заготовки за тръбни дъски се е осъществило под контрола на Ростехнадзор, което се потвърждава от съответните документи, се подчертава в съобщението. Освен това, е осигурено присъствието на възложителя не само при приемането на оборудването, но и на различните стадии на неговото изготвяне. Още една допълнителна проверка след получените анонимни сигнали е била организирана от служителите на компетентните органи. Резултатите от всички горепосочени експертизи и проверки показаха, че металът, използван при изпълнението на поръчката за АЕЦ „Козлодуй“, отговаря на всички необходими изисквания за качество. Цялото произведено оборудване е прието от възложителя и успе

Атомэнергомаш - 28-02-2012 г. 09:54:23

Цялото произведено оборудване е прието от възложителя и успешно се експлоатира, заявяват от „Атоменергомаш“. Не се открити никакви данни, свидетелстващи за използването на некачествени метали или други материали при производството на оборудване за атомната индустрия от „ЗиО-Подольск“. Следователно всички изявления в медиите за ненадеждно качество на продукцията на „ЗиО-Подолск“ са некоректни и неверни, се посочва още в комюникето. ОАО „Атоменергомаш“ се занимава с производството на машини за енергийната промишленост. То е част от държавната корпорация „Росатом“.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg