EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалити и продажби на ирландски банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалити и продажби на ирландски банки

mail23:50 | 22.11.2010прегледи 913 коментарикоментари 0


Ирландия не е фалирала, заяви министърът на финансите на страната Брайън Ленихън, след като Дъблин прие помощ от ЕС и МВФ, която може да достигне 90 милиарда евро, предадоха световните агенции."Не сме разорени. Имаме достатъчно парични резерви и ЕС призна това", посочи Ленихън пред държавната телевизия Ар Ти И. Той подчерта, че Ирландия се надява да държи заемите от ЕС и МВФ като депозити, доколкото е възможно, тъй като това може да насърчи по-скорошното възобновяване на нормалното заемане на средства при по-ниски лихви, информира Асошиейтед прес.
ЕС и МВФ одобриха пакет финансова помощ за Ирландия, който ще бъде на стойност 80-90 милиарда евро. Ленихън посочи, че след седмица или две ще бъдат ясни конкретните параметри на заема, който Ирландия поиска, след като седмици отричаше да се нуждае от финансова помощ.
Според източници от ЕК програмата е разчетена за период от 3-4 години. Размерът на помощта ще достигне 80-90 милиарда евро, които ще бъдат отпуснати от ЕС, Международния валутен фонд (МВФ), Великобритания и Швеция - две държави, които не са част от еврозоната.
Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви, че страна му ще предостави на Ирландия двустранна помощ от 7 милиарда лири или 8 милиарда евро като част от финансовата помощ, която ЕС и МВФ ще окажат на Дъблин.
Швеция планира да отпусне двустранен заем от 5 до 10 милиарда крони (530 милиона до 1,06 милиарда евро) на Ирландия към финансовата подкрепа, която Брюксел и МВФ обещаха на Дъблин, съобщи днес министърът на финансите Андерс Борг.Финансирането от ЕС и МВФ, което ще бъде предоставено под формата на кредити при лихви, по-ниски от пазарните, ще отиде на първо място за стабилизиране на банковия сектор на Ирландия, а също така - и за финансиране на текущия дефицит в бюджета на страната.
Ленихън каза, че ирландските банки ще се слеят или ще бъдат продадени. Той добави, че те са станали изцяло зависимо от заемите от Европейската централна банка и изглежда няма да могат да се финансиран при нормални условия от пазарите за най-малко година. Финансовият на Ирландия министър подчерта, че страната му не планира да кара притежателите на облигации на петте подкрепяни от държавата ирландски банки да поемат загубите, както настоява да стане германският канцлер Ангела Меркел, когато през 2013 година влязат в сила новите правила на механизма за оказване на помощ на държави от еврозоната във финансово затруднение.
Ленихън посочи, че е съгласен с европейските си колеги, че ирландските банки, които заемаха пари и ги наливаха в жилищните пазари на САЩ, Великобритания и Ирландия едно десетилетие, трябва да свият дейността си, която да бъде насочена главно в подкрепа на ирландските спестители, собственици на жилища и бизнеси. По думите му по-голяма част от чуждестранните им активи ще трябва да бъдат извадени."Заради големия риск, който те (ирландските банки) поеха в началото на десетилетието, те станаха огромна опасност не само за тази държава, но за цялата еврозона", добави Ленихън.
В Брюксел европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен каза, че преговорите за помощта с ирландските министерства, агенции и банки, които започнаха в четвъртък, могат да приключат до края на ноември.
Експертите на ЕС и МВФ като цяло са доволни от плана за икономии, който ирландското правителство ще представи в сряда, отбелязва АФП. Този план предвижда да бъдат спестени 15 милиарда евро до 2014 година, за да се намали бюджетният дефицит до сегашните 32 процента от брутния вътрешен продукт до 3 на сто.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg