EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалит на 70% от фирмите за скрап

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалит на 70% от фирмите за скрап

mail14:10 | 19.01.2012прегледи 838 коментарикоментари 0


Всяка трета легално работеща фирма за изкупуване и рециклиране на черни и цветни метали ще бъде затворена, заради неясни административни разпоредби. Те са записани с измененията на Закона за управление на отпадъците, приети през месец април 2011 г., влизащи в сила от 15.02.2012 г., твърдят от бранша

Собствениците на фирми, които имат безсрочен лиценз за дейността си и искат да работят по правилата са затруднени от различните тълкувания от местните администрации и многообразието от хипотези, които остават неуредени в нормативните текстове. Поради липсата на актуализирани градоустройствени планове в общините, 70% от фирмите, членове на Инициативата, не могат да предоставят пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, скици и удостоверения за площадките си, за да ги легализират, каквито са изискванията по закона.
16 фирми от Хасково, членове на Инициативата, не могат да защитят инвестициите си, поради това, че градоустройственият план на общината е приет през 1979 година и е изтекъл през 2000 г., без да има последваща актуализация.
Невъзможността на фирмите да приведат дейността си в съответствие със законовите изисквания, поради административни проблеми, обрича на фалит легално работещият повече от 10 години бизнес за управление на отпадъци в България.
Със законовите изменения се въвежда изискване за разполагане на площадките за скрап само на територии със специално предназначение, определени с устройствените планове по места.
„Неясен остава въпросът защо фирмите, занимаващи се с търговия с черни и цветни метали, не могат да са разположени в смесени територии, където може да има производствена, складова и търговска дейност по устройствените закони”, коментира Иво Георгиев, председател на Гражданската инициатива за черни и цветни метали и тяхното рециклиране.
До момента, само 200–те фирми, членове на Гражданската инициатива, са направили около 40 млн. лева инвестиции в площадки, оборудване и специализирани машини, които са получени чрез кредити или лизингови институции през последните 10 години. По предварителни данни, за 2011 г., фирмите са внесли в държавния бюджет над 3 млн. лева, корпоративен данък и още толкова данък за физически лица, които предават метални отпадъци.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg