EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Факти и цифри за бутилиращата индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Факти и цифри за бутилиращата индустрия

mail09:05 | 25.06.2018прегледи 1450 коментарикоментари 0


2000 са изворите на минерална вода в Европа. Повече от 600 са те в България, като 144 от находищата са с доказани характеристики. Индустрията у нас обаче използва едва 13.

€1414 млрд. е оборотът на бутилиращата индустрия на европейско ниво, а 55 милиарда литра са реализираните продажби. 750 милиона литра бутилирана вода е консумацията за 2017 г., което означава средно по 106 литра на глава от населението.

Всяка година ръстът е около 5-6%. Българската индустрия расте със същите темпове, а консумацията е на нивата Германия, Франция и Италия.

Две са причините за добрите резултати – бутилиращата индустрия произвежда и продава натурални, необработени продукти, добити директно от източника.

Кръговата икономика е в центъра на бъдещата стратегия за развитие на Европейската федерация на бутилираните води и на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Първият ангажимент, който те поемат, е 90% събираемост на пластмасовите PET бутилки, а Германия, Дания и Новрегия дори са поставили още по-висока цел – 98%.

Вторият ангажимент е повторната употреба на поне 25% от рециклираните материали. Тук е важно уточнението, че не всички рециклирани материали се връщат към бутилиращата индустрия, а се пренасочват към други. Средната събираемост на опаковки, които се рециклират от индустрията в Европа, е около 60%, а у нас около 40%. 13 млн. лв. са инвестициите, които индустрията в България е вложила в системите за разделно събиране.

На законодателно ниво бутилиращата индустрия се бори за въвеждането навсякъде на правилото едно находище - един бранд - един оператор.

Тези данни бяха представени на специален брифинг по повод Генералната асамблея на европейската бутилираща вода индустрия, която за първи път се проведе в София в периода 20-22 юни 2018 г. В срещата с медиите участваха Жан-Пиер Дефиз, Президент на на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW), Патриша Фоселард, генерален секретар на EFBW и Жана Величкова, Председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg